Ministrul Educației Daniel David prezintă măsurile care afectează domeniul pe care îl gestionează în cadrul Guvernului Bolojan. Principalele declarații ale ministrului:
- Vom implementa aceste măsuri pentru că țara se află în criză. Trebuie să angajăm oameni și nu modificăm salarii. Peste cinci ani să nu mai amânăm – 1% din PIB pentru cercetare, 15% pentru educație. Ne putem întreba de ce educația este azi aici – reprezintă un sistem complex, cu peste 4 milioane de oameni. Aproape toată România se ocupă de educație.
- Ne putem întreba cum am ajuns aici – în zona de educație, trebuie să recunoaștem că avem și lumini, și umbre. În ultimii ani am beneficiat de o creștere foarte mare a resurselor, iar când această infuzie financiară nu o ghidezi spre lumină, ajungi să amplifici anomaliile pe care le-ai avut în sistem.
- Nu modificăm salariile. Pe termen mediu, punctul de raportare pentru debutant trebuie să fie salariul mediu pe economie.
- Peste 5 ani, să nu mai amânăm angajamentele pe care le-am acut – 1% din PIB pentru cercetare, 15% pentru Educație.
- Eu văd un moment zero pentru educație și cercetare.
Citește și: Vicepremierul Tanczos Barna explică de ce reforma fiscală este absolut necesară: ”Deficitul bugetar este nesustenabil fără măsurile de corecție. Suntem presați de timp”
- Câteva anomalii: În ultimii ani, deși numărul de copii a scăzut, numărul de norme didactice a crescut De ce? Am luat niște măsuri prin care stabilind număr minim și maxim de copii, am fragmentat clasele. Am acceptat foarte multe degrevări de norme: reducem din normele de interacțiune cu copilul dar păstrezi salariul. Degrevările de normă au fost însoțite de plata cu ora.
- Avem un sistem în care plata cu ora are o valoare mai mare decât ora din timpul de lucru pentru care ești plătit ca profesor.
- Iată câteva anomalii care ne duc într-o situație problematică. La burse, bugetul a crescut extrem de mult în ultimii ani.
- Am generat un fond pentru burse care depășește susținerea ministerului pentru întregul sistem de cercetare inovare. Am creat un sistem de burse care nu se exprimă în performanța educațională. Înțelegând aceste anomalii, ce facem? Măsuri propuse: În norma didactică creștem numărul de ore didactice cu 2 ore. Vom ajunge la 20.
- Acest lucru trebuie să respecte principiul european: ne aflăm în jurul unei medii la nivelul UE, nu suntem spre limita superioară.
- În cazul profesorilor performanți, care au vechime, vom crea posibilitatea să fie degrevați de timpul de lucru pe care îl au.
- Este o modificare temporară, un ciclu de studii, patru ani.
- Valoarea pentru plata cu ora se schimbă. Normal este să raportezi salariul la numărul de ore pentru care ești plătit.
- La burse, pentru studenți, prin legea din 2023 s-au creat aceste facilități extraordinare. Intenția era bună, dar nu sustenabilă.
- În 2023 raportarea era la salariul minim brut pe economie. Propunem ca referință minimul net, pentru că bursele nu sunt impozitate.
- Bursele le dăm cât timp sunt la școală, nu și în vacanțe.
- Evident că fondul de burse scade. Deși scade, este mai mare decât ce era în 2022.
- Și această modificare o văd ca fiind temporară, timp de trei ani. În zona elevilor, nu schimbăm doar bugetele ci sistemul de burse
- În zona elevilor, nu schimbăm doar bugetele ci sistemul de burse
- Avem un sistem care are burse de merit, de rezilineță, sociale, tehnologice
Trei tipuri de. bursă: de merit care va fi definit ca merit, maxim 15% din clasă, cu nota minimă 9
- Bursa socială, pentru copiii care au nevoie să fie ajutați să vină la școală
- Bursa tehnologie pentru copiii din școlile profesionale
- Vom menține premiile pentru olimpici și chiar le vom crește ușor
- Vreau ca pentru o olimpiadă internațională la mențiune să poți acoperi o bursă de merit în fiecare lună
- Unii copii mi-au spus că sunt supărați pe mine, că ei au învățat ei voiau bursă. Ca ministru, nu vreau ca în mintea copiilor să apară ideea că învață pentru notă pentru bursă. Vreau să vadă școală ca o cale spre succesul social, dar nu de a învăța pentru o notă care să-i aducă niște bani.
- Îi rog pe toți elevii să înțeleagă că cei care au nevoie să fie ajutați vor fi ajutați.
Citește și: Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, explică măsurile fiscale anunțate de Bolojan: „Prin acest pachet evităm 3 riscuri extrem de importante”