Ministrul Educației, Daniel David: „La liceu, lucrurile arată prost nu doar în privința examenelor, ci mai ales în privința conținuturilor”

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit despre viitorul sistemului de învățământ din România și a subliniat nevoia de schimbare în ceea ce privește examenele și conținutul educațional.
Alina Costache
26 ian. 2025, 17:24
Ministrul Educației, Daniel David: „La liceu, lucrurile arată prost nu doar în privința examenelor, ci mai ales în privința conținuturilor”

Ministrul Educației, Daniel David, a oferit detalii despre planurile sale pentru reformarea sistemului educațional, punând accent pe modernizarea examenelor și a conținuturilor predate în școli. Acesta a abordat și subiectul Bacalaureatului, precum și schimbările recente în organizarea acestuia.

Daniel David, despre organizarea Bacalaureatului din 2025

Referindu-se la noua organizare a Bacalaureatului, care începe mâine, 27 ianuarie, ministrul a precizat că abia după această sesiune experimentală vor putea fi trase primele concluzii.

„Aproape în premieră, să ne amintim, a mai fost. Când Bacalaureatul era organizat în vară, ne plângeam că sunt prea multe probe într-o singură sesiune, că e cald și că nu mai fac față acestei provocări. A apărut această idee. Nu vreau să apăr această metodologie. Când am devenit ministru, metodologia era deja demarată”, a explicat Daniel David pentru Observator.

Citește și : Bacalaureat 2025. Examenul începe luni, 27 ianuarie, cu probele de competențe

Ministrul a adăugat că vor urma evaluări pentru a decide dacă această formulă va fi continuată sau dacă se va reveni la cea clasică.

„Vom face o evaluare la sfârşit să vedem dacă funcționează sau nu și dacă anul viitor vom schimba revenim la formula clasică. Un alt argument era că dacă reuşim să terminăm Bacalaureatul în vară mai repede, atunci absolvenţii vor putea să se înscrie mai uşor şi la universităţile din ţară şi la cele din străinătate”, a mai precizat Daniel David.

Care sunt problemele sistemului educațional actual, conform ministrului

Întrebat despre prezența elevilor la școală înainte și după Bacalaureat, ministrul a recunoscut că această decizie este o moștenire a predecesorilor săi.

„Trebuia inventată o metodă de recuperare: aceeaşi problemă: unde recuperezi, când, unde, cum organizezi orarul? S-a mers pe această variantă. Am moștenit-o. Vom vedea dacă vom continua sau nu”, a menționat Daniel David.

În legătură cu perspectivele modernizării examenului de Bacalaureat, Daniel David a subliniat că nu sunt planificate schimbări imediate, însă că este esențială o analiză pentru a regândi structura examenelor.

Citește și : Ministrul Educației abordează problema examenelor de admitere în clasa a cincea: „Sunt dispus să regândim lucruri”

„Nu am de gând să fac modificări de arhitectură, avem o lege, aprobată în 2023, dar voi face, în luna mai, o analiză să vedem cum trebuie regândite toate examenele. Vom vedea dacă aceste forme de examinare corespunde cu setul de bune practici europene sau suntem noi cumva prinşi într-un reflex al unei tradiţii pe care o avem şi care este depășită de vremuri sau poate nu. Vom vedea”, a susținut ministrul.

Se lucrează pentru modificarea ciclului liceal

Daniel David a atras atenția și asupra problemelor grave din sistem, mai ales în privința conținuturilor educaționale.

„La liceu, lucrurile arată prost nu doar în privința examenelor, ci mai ales în privința conținuturilor. Cadrele sunt vechi, foarte vechi. Sunt lucruri care nu corespund cu normele gramaticale, informații învechite. Avem nevoie de o schimbare majoră”, a declarat Daniel David.

Ministrul a menționat că planurile-cadru sunt deja în lucru, că programa trebuie regândită și că profesorii trebuie pregătiți pentru predarea modernă.

„Luna aceasta se lucrează la noile planuri-cadru. Acestea reprezintă începutul. Legat de programă, este esențial să regândim programa, disciplinele, modul în care gândim manualele. Un element cheie este pregătirea profesorilor pentru predarea modernă”, a mai spus ministrul.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici