Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional: „Haideţi să regândim istoria, geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmă că performanţa elevilor de liceu din România nu este la nivelul dorit. Deși elevii intră în liceu cu un potențial comparabil cu cel al tinerilor din țările vestice, precum Spania, sistemul educațional nu reușește să îi aducă la același nivel de performanță.
Mircea Filipescu
04 mart. 2025, 23:44
Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional:
Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional:

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat marți, în cadrul unei dezbateri privind planurile-cadru pentru liceu, că reforma educației este necesară, și că presiunile asupra sistemului educațional sunt foarte mari, arată News.ro.

Ce spune Daniel David despre necesitatea reformării sistemului educațional

„Este o presiune legală. Noua lege regândeşte Bacalaureatul, trebuie să regândim disciplinele şi legătura cu Bacalaureatul. Este o presiune curriculară. Ar trebuit să facem acest lucru din 2021, ca generaţia de la gimnaziu, care a intrat pe noile planuri-cadru în 2017, să intre într-o logică similară, oarecum şi la nivel de liceu.

Este o presiune legată de încărcarea pe care o punem pe umerii copiilor noştri. Şi este o presiune care vine din performanţa sistemului, vrând nevrând la orice dată ne uităm, PISA sau alte rezultate internaţionale, performanţa la nivel de liceu nu arată bine. Intră tineri inteligenţi creativi, cu inteligenţă şi creativitate similare celor pe care le vedem şi în alte ţări vestice, nu ies oameni la fel de performanţi.

Citește și : Se interzic telefoanele mobile în școli. Niciun copil sub 13 ani nu ar trebui să dețină propriul smartphone sau tabletă

Asta mie îmi spune că modelele pe care le avem în zona învăţământului liceal în acest moment nu mai sunt adecvate. Trebuie să le schimbăm”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Ar trebui să existe o mai mare descentralizare în sistemul educațional?

Ministrul a mai arătat că, după intrarea în vigoare a noilor planuri-cadru, deciziile privind numărul și structura orelor nu vor mai fi luate exclusiv la nivel central.

„Un element cheie, fundamental, este legat de descentralizare astfel încât nu mai este ministrul cel care stabileşte din cabinet, prin ordinul de ministru numărul de ore şi obligativitatea orelor din Bucureşti până în vârful Munţilor Apuseni. Un număr zic eu, destul de important de ore, 15% în medie a fost descentralizat spre decizia elevilor. Şcoala oferă, elevii vor alege, şi există iarăşi un procent destul de important din curriculum de specialitate care este flexibil şi unde decizia va veni la nivelul şcolii”, a mai afirmat Daniel David.

Acesta a atins și problema descentralizării, pe care o consideră prea mare, sugerând că este o discuție foarte importantă cu privire la educația personalizată, în care elevii să își poată alege, împreună cu părinții, materiile pe care doresc să le studieze.

„Acum întrebarea este asta. Este această descentralizare prea tare pentru nivelul la care noi suntem în acest moment? Este prea multă descentralizare? Vor putea alege elevii împreună cu părinţii? Vor alege calea uşoară? Recentralizăm unele lucruri? Cât le recentralizăm astfel încât totuşi să mergem pe un sistem modern în care ţintim în final educaţie personalizată astfel încât şcoli cu acelaşi profil să poată să îşi personalizeze totuşi profilul. Acelaşi profil de matematică-informatică poate accentua componenta de matematică, alt profil de matematică-informatică să-şi accentueze componenta de informatică. Astea sunt discuţiile pe care trebuie să le avem şi să ne amintim totdeauna ce vrem, care este scopul”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Citește și : Bugetul alocat pentru cardurile educaționale în valoare de 500 lei a fost epuizat. Marcel Boloș: Estimăm ca plățile să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai 2025

Tinerii trebuie să fie pregătiți multidisciplinar la terminarea liceului

Daniel David a mai menționat că scopul reformelor este ca tinerii să termine liceul cu o pregătire echilibrată, atât profesională, cât și personală, astfel încât să fie buni specialiști și cetățeni responsabili.

„Civilizaţia noastră s-a fondat pe cei doi piloni: ştiinţă şi religie, şi ambii piloni sunt acolo. După aceea ai componenta de cultură naţională. Şi aţi văzut dezbaterile publice pe care le-am avut, inclusiv cu preşedintele Academiei când i-am spus foarte clar, sunt ore şi putem da ore pentru elemente de cultură naţională, în condiţiile în care văd cultură naţională.

Noi nu avem geografia României, nu avem istoria României de 20 de ani. Haideţi să regândim istoria, să regândim geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română. Şi atunci da, dăm ore pentru elemente de cultură naţională, dar să regândim modelul, nu pe modelul vechi. Şi a patra componentă, acele discipline care ne pregătesc pentru viaţă.

Şi aţi văzut acolo consiliere şi orientare, toţi ne plângem de consumul de droguri, ne plângem de comportament alimentar nesănătos, sex neprotejat, agresivitate. Am venit cu propuneri noi legate de stil de viaţă sănătos”, a mai declarat Daniel David.

DailyBusiness
Moment de groază pentru un cățel blocat pe stânci în timp de furtună. Pompierii au acționat de urgență
Spynews
Vica Blochina, dată în judecată de fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu! Ce acuzații îi aduce bărbatul, dar și cum se apară blondina! Declarații exclusive
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cel mai bun tip de apă din magazine. Ce trebuie să scrie pe eticheta sticlei: “Ai o cifră cu miligrame”
Capital.ro
Călin Georgescu a avut dreptate.Anunțul care răstoarnă toate calculele în România
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în fasolea bătută de post ca să iasă cremoasă și cu un gust mult mai bun. Un singur ingredient face o diferență uriașă
DailyBusiness
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
Adevarul
Oncologul de 96 de ani care sfidează bătrânețea: „Nu iau medicamente, sar peste prânz, dar niciodată peste desert”
wowbiz.ro
Tragedie trasă la indigo cu cea de la Colectiv! Circa 60 de tineri și-au pierdut viața după ce un club a luat foc
Spynews
Despărțire bombă în showbiz! Cezar Ionașcu, izgonit de acasă de soție? Motivul? O amantă! Profesorul în relații nu face ce predică?
Spynews
Dorian Popa, declarații exclusive despre noua iubită! Cât de serioasă a devenit relația celor doi. I-a prezentat-o deja mamei lui
Evz.ro
Alertă globală. Noul coronavirus din Brazilia, mai grav decât Covid-19
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Ireal! Un club de fotbal a postat, pe social media, o poză cu o vedetă de pe un site cu content plătit
kanald.ro
Elevii care vor primi burse de 338 de lei în luna martie. La ce sume au ajuns bursele în anul școlar 2024-2025
Cancan.ro
Greșeala care l-a dat de gol pe Cezar Ionaşcu! Ce făcea atunci când soția nu era acasă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț. A fost Regele muzicii populare, dăruit cu o voce de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Primele imagini cu Dan Petrescu, după moartea mamei sale. Antrenorul lui CFR Cluj, răvășit la parastas: Gigi Nețoiu, Camora și un preot au fost printre cei prezenți
stirilekanald.ro
Alina a trecut prin clipe de coșmar! Fostul soț i-a ucis copiii, după care și-a luat viața: „Fetițele mele erau moarte”
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Sondaj Sociopol. Candidatul surpriză cu care se bate Simion pentru turul 2
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solie către Kremlin: Stimate Tovarășe Președinte Vladimir Putin,