Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional: „Haideţi să regândim istoria, geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, afirmă că performanţa elevilor de liceu din România nu este la nivelul dorit. Deși elevii intră în liceu cu un potențial comparabil cu cel al tinerilor din țările vestice, precum Spania, sistemul educațional nu reușește să îi aducă la același nivel de performanță.
Mircea Filipescu
04 mart. 2025, 23:44
Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional:
Ministrul Educației, Daniel David, trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul educațional:

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat marți, în cadrul unei dezbateri privind planurile-cadru pentru liceu, că reforma educației este necesară, și că presiunile asupra sistemului educațional sunt foarte mari, arată News.ro.

Ce spune Daniel David despre necesitatea reformării sistemului educațional

„Este o presiune legală. Noua lege regândeşte Bacalaureatul, trebuie să regândim disciplinele şi legătura cu Bacalaureatul. Este o presiune curriculară. Ar trebuit să facem acest lucru din 2021, ca generaţia de la gimnaziu, care a intrat pe noile planuri-cadru în 2017, să intre într-o logică similară, oarecum şi la nivel de liceu.

Este o presiune legată de încărcarea pe care o punem pe umerii copiilor noştri. Şi este o presiune care vine din performanţa sistemului, vrând nevrând la orice dată ne uităm, PISA sau alte rezultate internaţionale, performanţa la nivel de liceu nu arată bine. Intră tineri inteligenţi creativi, cu inteligenţă şi creativitate similare celor pe care le vedem şi în alte ţări vestice, nu ies oameni la fel de performanţi.

Citește și : Se interzic telefoanele mobile în școli. Niciun copil sub 13 ani nu ar trebui să dețină propriul smartphone sau tabletă

Asta mie îmi spune că modelele pe care le avem în zona învăţământului liceal în acest moment nu mai sunt adecvate. Trebuie să le schimbăm”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Ar trebui să existe o mai mare descentralizare în sistemul educațional?

Ministrul a mai arătat că, după intrarea în vigoare a noilor planuri-cadru, deciziile privind numărul și structura orelor nu vor mai fi luate exclusiv la nivel central.

„Un element cheie, fundamental, este legat de descentralizare astfel încât nu mai este ministrul cel care stabileşte din cabinet, prin ordinul de ministru numărul de ore şi obligativitatea orelor din Bucureşti până în vârful Munţilor Apuseni. Un număr zic eu, destul de important de ore, 15% în medie a fost descentralizat spre decizia elevilor. Şcoala oferă, elevii vor alege, şi există iarăşi un procent destul de important din curriculum de specialitate care este flexibil şi unde decizia va veni la nivelul şcolii”, a mai afirmat Daniel David.

Acesta a atins și problema descentralizării, pe care o consideră prea mare, sugerând că este o discuție foarte importantă cu privire la educația personalizată, în care elevii să își poată alege, împreună cu părinții, materiile pe care doresc să le studieze.

„Acum întrebarea este asta. Este această descentralizare prea tare pentru nivelul la care noi suntem în acest moment? Este prea multă descentralizare? Vor putea alege elevii împreună cu părinţii? Vor alege calea uşoară? Recentralizăm unele lucruri? Cât le recentralizăm astfel încât totuşi să mergem pe un sistem modern în care ţintim în final educaţie personalizată astfel încât şcoli cu acelaşi profil să poată să îşi personalizeze totuşi profilul. Acelaşi profil de matematică-informatică poate accentua componenta de matematică, alt profil de matematică-informatică să-şi accentueze componenta de informatică. Astea sunt discuţiile pe care trebuie să le avem şi să ne amintim totdeauna ce vrem, care este scopul”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Citește și : Bugetul alocat pentru cardurile educaționale în valoare de 500 lei a fost epuizat. Marcel Boloș: Estimăm ca plățile să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai 2025

Tinerii trebuie să fie pregătiți multidisciplinar la terminarea liceului

Daniel David a mai menționat că scopul reformelor este ca tinerii să termine liceul cu o pregătire echilibrată, atât profesională, cât și personală, astfel încât să fie buni specialiști și cetățeni responsabili.

„Civilizaţia noastră s-a fondat pe cei doi piloni: ştiinţă şi religie, şi ambii piloni sunt acolo. După aceea ai componenta de cultură naţională. Şi aţi văzut dezbaterile publice pe care le-am avut, inclusiv cu preşedintele Academiei când i-am spus foarte clar, sunt ore şi putem da ore pentru elemente de cultură naţională, în condiţiile în care văd cultură naţională.

Noi nu avem geografia României, nu avem istoria României de 20 de ani. Haideţi să regândim istoria, să regândim geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română. Şi atunci da, dăm ore pentru elemente de cultură naţională, dar să regândim modelul, nu pe modelul vechi. Şi a patra componentă, acele discipline care ne pregătesc pentru viaţă.

Şi aţi văzut acolo consiliere şi orientare, toţi ne plângem de consumul de droguri, ne plângem de comportament alimentar nesănătos, sex neprotejat, agresivitate. Am venit cu propuneri noi legate de stil de viaţă sănătos”, a mai declarat Daniel David.

DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Cum se spală, de fapt, în mod corect mașina la spălătoriile self wash. Este un truc pe care puțini șoferi îl știu
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
Playtech.ro
1.000 de lei amendă pentru şoferii din marile oraşe. Ce nu mai au voie să facă, pare un gest banal la volan
DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Taxa pe care nimeni n-o poate evita. Intră în vigoare de la 1 septembrie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Mihai Leu a lăsat mesaje pentru cei rămași! Preotul le-a citit la înmormântare cu lacrimi în ochi
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Doamna Borsec cară peste 150.000 de sticle cu apă minerală și nici nu le simte. Sofia Crețu-Hu poartă accesorii și bijuterii de peste o sută de mii. De euro!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc