Ministrul Educaţiei despre noul val al pandemiei: „Şcolile se vor închide ultimele”

Un nou val al pandemiei ameninţă şi România, care a contribuit la coronavirus cu o tulpină "exclusivă", descoperită în Danemarca. În plus, de vineri se aplică o nouă raportare a incidenţei, care va grăbi intrarea localităţilor în scenariu roşu.

25 feb. 2021, 21:05
Ministrul Educaţiei despre noul val al pandemiei: „Şcolile se vor închide ultimele”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit în exclusivitate în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire”, moderată de Radu Tudor la Antena 3, despre presiunea din partea valului trei al pandemiei şi posibilitatea ca şcolile să rămână deschise în contextul în care specialiştii medicali vorbesc deja că noile tulpini COVID-19 sunt şi în România.”Îmi place să cred că vom respecta un principiu simplu: școlile se închid ultimele și școlile se deschid primele.

Deci ne-am exprimat speranța, încă suntem cu rata de infectare în școli mult sub rata de infectare a populației generale și avem desigur și această măsură a introducerii focarelor în rata de infectare după care vor lucra școlile.

Ministrul Educaţiei: Şcolile vor întra în scenariu în funcţie de rata de infectare

„Şcolile vor intra în scenariu în funcție de o rată de infectare care să includă și focalele. Am luat acum aproape două săptămâni această decizie la nivelul Guvernului urmând să fie aplicat în două săptămâni.

Această includere a focarelor va crea dificultăți mai mici în localitățile mari, pentru că dacă este vorba de introducerea unui focar a unui cămin de bătrâni, sau unui spital într-o localitate mică din mediul rural sigur că va avea o incidență foarte mare și este posibil, din păcate, pentru acea localitate să o ducă direct în scenariul de carantină, adică peste șase la mie rata de infectare. Nu același lucru se va întâmpla și cu localitățile mari.

Deci influența nu va fi nici pe departe atât de mare prin introducerea focarelor în rata de infectare după care vor funcționa școlile”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că, în ultimele 24 de ore, în şcoli s-au raportat doar 45 de cazuri de infectare în rândul elevilor şi 12 cazuri de infectare în rândul angajaţilor, în condiţiile în care în zilele trecute media zilnică era de 100 de elevi infectaţi. „Scăderea de astăzi la 45 sper să nu fie întâmplătoare şi să se menţină acest trend”, adaugă el.

„Printre atâtea lucruri îngrijorătoare, campania de vaccinare a persoanelor din învăţământ evoluează, spun eu, foarte bine, pentru că la ora 18.30 un număr de 5.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, mai exact 4.965 de angajaţi din învăţământ au fost vaccinaţi, astăzi, în centrele dedicate personalului din învăţământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi seară, într-o intervenţie la Antena 3.

El a menţionat că numărul dascălilor vaccinaţi va creşte, centrele fiind deschise până la ora 20.

„Per total la această oră angajaţii din învăţământ vaccinaţi cu prima doză sau chiar şi cu rapelul sunt într-un număr de 70.000. Deci, cu alte cuvinte, s-au dovedit a fi foarte bine binevenită, oportună, necesară, această campanie de vaccinare dedicată personalului din şcolile româneşti şi apreciez încă o dată deschiderea pe care a manifestat-o CNCAV prin coordonatorul său, doctorul Valeriu Gheorghiţă”, a adăugat el.

Cum se vor desfăşura de fapt orele remediale pentru elevi: Ce documentre trebuie si regula esenţială la orele suplimentare! Vor avea INTERZIS la acest lucru
Cîmpeanu a spus că vineri se vor deschide alte trei centre în Bistriţa-Năsăud, Ilfov şi Mureş, iar luni ultimele două în Cluj şi Arad.

„Ne vom apropia, chiar vom depăşi media zilnică de 6.000, ştiut fiind faptul că cele 60.000 de persoane erau programate până pe data de 10 martie, deci suntem în acest grafic de vaccinare al personalului din învăţământ”, a afirmat el.

Cîmpeanu a anunţat că o altă veste bună este aceea că a scăzut numărul de infectări în şcoli. „În ultimele 24 de ore, în şcoli s-au raportat doar 45 de cazuri de infectare cu coronavirus în rândul elevilor şi 12 cazuri de infectare în rândul personalului angajat din învăţământ. Comparăm cu media zilelor trecute, când aveam peste 100 de elevi infectaţi zilnic, scăderea de astăzi la 45 sper să nu fie întâmplătoare şi să se menţină acest trend”, a conchis Cîmpeanu.