Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”

Ministrul Educaţiei şi-a nuanţat declaraţiile privind modul în care se va face redeschiderea şcolilor în condiţiile pandemiei de COVID-19. Sorin Cîmpeanu a explicat că decizia finală va fi luată la sfârşitul lunii ianuarie şi va ţine cont de mai mulţi parametri.

06 ian. 2021, 21:29
Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”

Ministrul Educaţiei a vorbit despre cum se va face redeschiderea şcolilor, planificată să aibă loc pe 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a afirmat că în luarea acestei decizii se va ţine cont şi de disponibilitatea cadrelor didactice de a se vaccina împotriva noului coronavirus.

„Ca ministru şi întreg Ministerul ne dorim să se poată redeschide fizic. Decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie, pe baza datelor epidemiologice – rata de infectare după vacanţa de sărbători, lucru care se va vedea la jumătatea lunii ianuarie, pe baza evoluţiei campaniei de vaccinare, pe baza inclusiv a acestui răspuns referitor la disponibilitatea personalului din învăţământ, cei 340.293 din învăţământul preuniversitar şi cei aproape 47.000 în învăţământul universitar de vaccinare”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei după prima întâlnire cu AUR despre redeschiderea şcolilor. „Soluția școlilor de vară propusă de ei este una corectă”

Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor şi cere raportări privind cursurile online

De asemenea, ministrul Educaţiei a afirmat că „nu este deloc de neglijat nici modul în care răspund acestei provocări alte state”

„Principalii parametri sunt cei doi – rata de infectare şi mersul campaniei de vaccinare. După care, măsurile luate de alte state şi nu în ultimă instanţă realităţile din educaţie

Am cerut o raportare până pe data 11 ianuarie, este termenul, prin care fiecare Inspectorat judeţean va colecta din şcoli estimările cu privire la numărul elevilor care s-au aflat în dificultate cu privire la derularea procesului de învăţământ online.

Raportări 92-96% nu au întâmpinat nicio dificultate nu sunt deloc credibile. Am atras atenţia asupra nevoii de raportare reală care se va vedea la finalul semestrului întâi. În momentul în care vei avea un număr foarte mari de elevi cu situaţia neîncheiată pe primul semestru, va fi greu să explici de ce n-au avut situaţia neîncheiată”, a afirmat Cîmpeanu.

„Din aproape trei milioane de elevi, anul trecut, 15.000, deci un număr mare, dar un procent mic, au avut mediile neîncheiate. Ce va fi peste acest număr înseamnă că nu au mediile încheiate din cauza pandemiei, fie nu avut echipamente, acces la internet, fie profesori disponibili sau pregătiţi pentru predarea online”, a adăugat el.

Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. Scenariile luate în calcul de autorităţi

„Nu excludem ca în urma acestei analize. Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală – sau un alt scenariu: în zonele cu infectare redusă la şcoală sau cei mici – grădiniţă, învăţământ primar – la şcoală sau cei care dau examenele naţionale – clasa a VIII-a şi a XII-a – la şcoală

Nu excludem absolut niciun scenariu! Nu mă voi pronunţa sub nicio formă înainte de avea toate datele pe masă cu privire la rata de infectare, disponibilitate de vaccinare şi măsuri luate în alte state şi cu privirile la realităţile din educaţie”, a menţionat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a reiterat că obiectivul este ca autorităţile să poată lua o decizie ” în cea de-a treia decadă a lunii ianuarie, la sfârşitul lunii ianurie, chiar dacă semestrul II începe pe 8 februarie”.