Ministrul Educaţiei: Se vor lua măsuri în judeţele unde promovabilitatea la BAC a fost sub 50%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, că în judeţele unde promovabilitatea la Bacalaureat a fost sub 50% se vor lua măsuri care să conducă la rezultate mai bune ale candidaţilor.
Iulian Tudor
07 iul. 2015, 17:51
Ministrul Educaţiei: Se vor lua măsuri în judeţele unde promovabilitatea la BAC a fost sub 50%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi, după publicarea rezultatelor la Bacalaureat 2015, că sunt trei judeţe cu promovabilitate sub 50%. Două dintre ele, Giurgiu şi Teleorman, au înregistrat o scădere faţă de anul trecut, în timp ce al treilea judeţ, Ilfov, a înregistrat o creştere cu 11,6% faţă de anul 2014.

Sigur că putem să avem un procent de promovare la nivel naţional mult mai bun dacă schimbăm structura Bacalaureatului. După cum ştiţi, înainte de 2010, era o cu totul altă structură a examenului de Bacalaureat, erau note acordate la probele orale şi, sigur, asta a schimbat foarte mult. Dacă ne dorim să avem procent de promovare mai mare putem să luăm unele măsuri, dar sunt convins că nimeni nu-şi doreşte un procent de promovare mai mare, ci îşi doreşte, în ultimă instanţă, o pregătire mai bună a absolvenţilor noştri. Aceste măsuri necesită timp şi perseverenţă. În primul rând, avem un program aprobat la nivel naţional, este vorba de sprijin pentru Bacalaureat şi acces la facultate. Acest program se concentrează pe măsurile de sprijin tocmai al celor din zonele defavorizate din mai multe perspective. Cele două judeţe se încadrează în această zonă, mai ales mediul rural aferent populaţiei şcolare din aceste judeţe„, a spus ministrul Educaţiei, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă în urma analizei care va fi realizată după finalizarea examenului de Bacalaureat din acest an vor fi făcute schimbări în structura acestui examen, ministrul Educaţiei a precizat că o astfel de modificare nu poate fi promovată nici prin ordin de ministru, nici prin hotărâre de guvern.

Ea ar putea fi luată în măsura în care va fi o concluzie a dezbaterilor care tocmai au fost iniţiate pe marginea Legii Educaţiei. Este vorba de acea discuţie între un Bacalaureat diferenţiat, deci nu spun profesional şi ştiinţific, ci spun Bacalaureat diferenţiat. Este o idee luată în calcul, În acest proces de consultare am spus că trebuie să interacţionăm cu toţi cei implicaţi în sistemul de educaţie şi aş menţiona, în mod deosebit, reprezentanţii mediului socio-economic, pentru că în educaţie muncim pentru ca aceşti absolvenţi să se manifeste conform aşteptărilor mediului socio-economic şi să genereze un progres al economiei în ansamblul ei„, a spus ministrul Educaţiei.

Oficialul a mai spus că promovabilitatea la examenul de Bacalaureat la nivelul ţării este de 66,41%, apreciind că acest procent este unul „bun” nu numai în raport cu cel de anul trecut, ci şi în raport cu ultimii cinci ani, dând ca exemplu anul 2010, când s-a înregistrat o scădere a promovabilităţii la acest examen.

Acest procent ridicat se datorează fără doar şi poate faptului că elevii şi profesorii au început să abordeze mai cu seriozitate acest examen, faptului că la etapa de simulare din acest an au fost reliefate o serie de deficienţe în pregătire, iar colegii, cadrele didactice şi elevii s-au concentrat spre compensarea acestor goluri în pregătire. Îmi place să cred că se datorează, într-o oarecare măsură, şi insistenţei şi consecvenţei cu care am solicitat o formulare clară a subiectelor de Bacalaureat şi un barem alcătuit cu profesionalism pentru fiecare subiect în parte, nu că nu ar fi fost aşa până acum, doar am insistat să se acorde o atenţie mai mare asupra acestor aspecte”, a explicat ministrul Educaţiei.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin