Ministrul Educaţiei şi-a dat demisia, după ce s-a aflat că a folosit maşina de serviciu pentru a-şi duce copiii la şcoală

Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, şi-a dat demisia după ce a fost acuzată că foloseşte maşina de serviciu pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa.

23 nov. 2020, 12:27
Ministrul Educaţiei şi-a dat demisia, după ce s-a aflat că a folosit maşina de serviciu pentru a-şi duce copiii la şcoală
Mailis Rep

Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, şi-a dat demisia.  Potrivit tabloidului Ohtuleht, un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii ministrului Mailis Reps.

Ministrul Educaţiei a recunoscut că a folosit maşina de serviciu în interes personal

„Am fost supusă unei presiuni puternice pentru a concilia rolul de ministru şi cel de mamă. Recunosc că am făcut greşeli şi îmi cer scuze pentru ele”, a scris pe Facebook Reps, în vârstă de 45 de ani.

După ce aceste fapte au devenit publice, Mailis Reps a recunoscut că a folosit recent maşina de serviciu în scopuri private de mai multe ori. Dar în pofida dezvăluirilor şi a presiunilor generate de ştire, Reps, mamă a şase copii, a dorit iniţial să rămână în funcţia de ministru.

Premierul Juri Ratas, care a apărat-o pe Reps, a declarat că a acceptat cu regret demisia colegei sale de partid. Mailis Reps este al treilea membru al guvernului care şi-a părăsit funcţia luna aceasta.

Cine este Mailis Rep

Mailis Reps are 45 de ani şi a fost ministru al educației și cercetării în perioada 2002-2003, 2005-2007 și 2016-2020.

Pe 28 ianuarie 2002, Mailis Rand a devenit ministrul eston al educației în guvernul lui Siim Kallas. Ea a fost adesea criticată pentru tinerețe și lipsa de experiență. Deși nu a reușit să rezolve multe probleme cruciale ale învăţământului din Estonia, a luptat pentru a obţine mai multe finanțări pentru educație și a fost aleasă Prietenul Educației de către Forumul Educației din Estonia în octombrie 2002.

Mailis Rand a redenumit Ministerul Educației în Ministerul Educației și Cercetări (în vigoare de la 1 ianuarie 2003) pentru a reflecta rolul central al acestei instituții guvernamentale în administrarea învățământului superior și a activităților de cercetare.

Ea a fost, de asemenea, ministrul care a fuzionat două biblioteci academice de top din Estonia – Biblioteca academică estonă și Biblioteca universitară pedagogică din Tallinn . Fuziunea a fost semnată la 8 aprilie 2003, cu 2 zile înainte de demisia guvernului.

Mailis Rand a devenit apoi membru al Parlamentului eston ( Riigikogu ). De asemenea, a fost aleasă în consiliul de administrație al Partidului Centrului Estonian și a fost numită secretar al partidului pentru relații externe. Ea a fost una dintre persoanele implicate în pregătirea controversatului contract de cooperare între Partidul Centrului Estonian și „Partidul puterii” rusesc Rusia Unită în decembrie 2004.

După demisia guvernului prim-ministrului Juhan Parts, a fost numită din nou ministru al educației și cercetării la 13 aprilie 2005. Activitățile principale ale celui de-al doilea mandat au fost pregătirea noului curriculum general, aprobarea noii agende de învățământ profesional, îmbunătățirea și extinderea învățării în estonă în școlile minorităților vorbitoare de limbă rusă, oferirea de prânzuri gratuite elevilor și aprobarea noului standard vocațional pentru profesori.

Din 2005 este, de asemenea, vicepreședinte al Partidului Centrului Estonian.