Ministrul Educaţiei: Sunt situaţii în care profesori dau teme exagerat de mari

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat vineri, că sunt situaţii în care elevii primesc teme exagerat de multe pentru acasă, de la o zi la alta sau pe perioada vacanţei.

14 nov. 2014, 17:31
Ministrul Educaţiei: Sunt situaţii în care profesori dau teme exagerat de mari

Efortul de încărcare al elevului trebuie să fie gradual”, a spus ministrul Educaţiei. „Sunt situaţii în care sunt profesori care dau teme exagerat de mari, fie de pe o zi pe alta, fie pe perioada vacanţei. Deci lucrurile acestea trebuie să fie discutate cu ocazia întâlnirilor care au loc la nivelul catedrelor, consiliilor profesorale sau cu ocazia pregătirilor metodice„, a afirmat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

El s-a referit şi la ghiozdanele grele pe care trebuie să le care, uneori, elevii. „Înainte de a ajunge la teme, aş începe cu o temă clasică: greutatea ghiozdanului, pentru că ele se leagă. Şi auxiliarele şi interesul unor firme să tot vândă tot felul de produse. La un moment dat, o colegă de-a dumneavoastră, jurnalistă, a filmat, pe bună dreptate, ce este în ghiozdanul unui elev, nu ştiu ce clasă era, dar oricum era o clasă mică. Şi a scos: manual, caiet, culegere groasă, la altă disciplină: manual, două culegeri, groase, evident şi scumpe. Noi, la un moment dat, exagerăm, cred„, a spus ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie s-a referit şi la exerciţiile suplimentare şi la contextul în care pot fi făcute acestea. „Se învaţă foarte bine dacă înveţi programa şi, evident, pot fi situaţii în care e nevoie să faci exerciţii suplimentare pentru a te perfecţiona. Dar acest lucru nu trebuie neapărat pentru toţi copiii, pentru că nu toţi copiii se duc la olimpiade şi nu toţi copiii vor să meargă la facultate, deci aceste lucruri pot fi făcute separat, pe clase, pe clase selectate sau pe cercuri, acesta este un aspect. Al doilea aspect, profesorii trebuie să respecte norma de încărcare pe un elev, nu numai pe disciplina sa şi pe celelalte discipline, pentru că de aceea avem programe şcolare şi ne uităm să ştim, în acelaşi timp, ce se întâmplă la matematică, la română, la chimie, la fizică etc„, a afirmat Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a adăugat că dacă se pune presiune mare pe elev, acesta nu poate face faţă, iar apoi nici nu mai încearcă, renunţă. Astfel, spune el, efortul de încărcare al elevului trebuie făcut gradual.

Gândiţi-vă că, dacă noi punem presiunea prea mare pe elevi, pierdem. Pentru că ei o dată nu vor fi în stare să facă, a doua oară nu vor fi în stare să facă, a treia oară nici nu vor mai încerca. Deci noi ca profesori trebuie să avem o abordare aşa cum am învăţat la facultate şi aşa cum facem de ani de zile, în marea majoritate a cazurilor, la catedră: efortul de încărcare al elevului trebuie să fie gradual„, a declarat Remus Pricopie.

CITEŞTE ŞI: Schimbări în programa şcolară. Ministerul pregăteşte un alt curs pentru elevi