Ministrul Energiei a fost mirat să afle că, începând cu 1 iulie, unii furnizori de energie au tarife de 1 leu/ Kwh, iar alții vând energia electrică cu 1,5 lei / KWh.
Bogdan Ivan a precizat că sunt analizate soluții pentru reducerea prețurilor la energia electrică, după expirarea schemei de plafonare.
„Am avut o discuție cu cei din piață, cu Consiliul Concurenței și cu ANRE, să vedem care sunt mecanismele clare pentru reducerea preșturilor”, a declarat, vineri, Bogdan Ivan, la Guvern, potrivit Hotnews.
Citește și Cristian Popescu Piedone, ANPC: Citiți contorul de energie electrică până diseară. De mâine se schimbă tarifele
Potrivit comparatorului de prețuri al ANRE, Hidroelectrica vine cu cea mai ieftină ofertă de pe piață, 1,04 lei/kWh. E.ON, PPC și Premier Energy vin cu oferte de aproximativ 1,50 – 1,55 lei / kwh.
În cazul firmelor, ofertele variază între 1,26 lei / Kwh și 2 lei / Kwh. La fel ca în cazul consumatorilor casnici, ofertele marilor furnizori sunt în jur de 1,5 lei / KWh. De exemplu, PPC vinde cu 1,52 lei / Kwh, E.ON cu 1,5 lei / Kwh, iar Complexul Energetic Oltenia, care produce cea mai scumpă energie, oferă marilor consumatori tot cu 1,5 lei / Kwh.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, mecanismul de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie electrică.
”Vom asigura astfel un ajutor real, garantat în toate lunile de consum crescut, fie vară, fie iarnă. Voucherele energetice vor avea o valoare de 50 de lei”, a arătat ministrul Energiei, Bogdan Ivan.
Impactul financiar pentru aplicarea măsurii de sprijin este estimat la un miliard de lei.