Ministrul Energiei, anunţ despre facturile românilor. Ce se întâmplă din toamnă cu consumatorii vulnerabili

Prețul la energie a crescut în ultima perioadă. Potrivit datelor INS, prețul la energie electrică a crescut cu 24,6%, în timp ce prețul gazului a crescut cu 20,5%.

19 aug. 2021, 13:28
Ministrul Energiei, anunţ despre facturile românilor. Ce se întâmplă din toamnă cu consumatorii vulnerabili

Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat joi ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a participat la o întâlnire, la Palatul Victoria, între premierul Florin Cîţu şi reprezentanţii ANRE, Transelectrica, bursei de energie OPCOM şi cei ai Consiliului Concurenţei.

Totodată, surse participante la discuţii au precizat, că autorităţile urmăresc o compensare suplimentară pentru această iarnă de care să beneficieze mai mulţi consumatori, pe lângă cei vulnerabili, iar, în acest moment, se analizează modalitatea de încadrare legislativă a acestui ajutor.

O nouă discuţie legată de consumatorii vulnerabili şi pe tema facturilor la energie va avea loc săptămâna viitoare la Guvern.

Conform proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie realizat de Ministerul Muncii, consumatorii consideraţi vulnerabili pot primi ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, pentru gaze naturale pentru energie electrică sau combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este, conform proiectului, de 810 lei/persoană în cazul familiei şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure.

Florin Cîţu i-a trasat sarcinile lui Vîlceanu la preluarea Ministerului Finanţelor: „Am discutat despre consolidarea fiscală şi să nu depăşim deficitul bugetar”

Cîțu, despre prețul energiei: Doar dacă avem piață concurențială poate să scadă prețul. Legea consumatorul vulnerabil, de la 1 ianuarie

„Am două obiective la întâlnire (nr. întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței). Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Știu că sunt mai multe explicații, și creștere prețului pentru acele certificate verzi. În același timp am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, piață liberă, la piață concurențială. Și vreau să mă asigur că România îndeplinește și condițiile unei piețe concurențiale. Doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să scadă”, a declarat Florin Cîțu.

Facturi duble la utilități față de iarna trecută. Gabriela Firea: „Cum vor putea să suporte pensionarii, tinerii? Cei de la guvernare sunt preocupați doar de răzbunări”