Ministrul Energiei: „Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o formă de escrocherie”

Virgil Popescu a recunoscut în direct că milioane de români sunt păcăliţi la facturile de energie electrică.

04 feb. 2021, 06:23
Ministrul Energiei: „Consumurile estimate pe factura de energie reprezintă o formă de escrocherie”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că unele companii trec consumuri estimate foarte mari pe facturile de energie, ceea ce reprezintă ”o formă de escrocherie” şi anunţă că există amenzi pentru astfel de practici. ”Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor”, afirmă ministrul.

„Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă (…) Există anumiţi furnizori care au şi distribuţie, care am văzut că trec consumuri estimate foarte mari. Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare. Practic, iau nişte bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor”, a declarat, miercuri seară, ministrul Virgil Popescu, potrivit b1.ro.
Întrebat cum ar putea fi corectată această practică, ministrul a explicat că Autoritatea pentru protectia consumatorilor și Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pot aplica amenzi, iar legea poate fi schimbată, astfel încât să interzică estimările abuzive de consum de energie electrică.

„Poate fi și o chestiune de intervenție a ministerului mai brutală în legislație, în așa fel încât să-i obligăm să nu mai factureze estimaturi. Să trecem în lege cuvânt cu cuvânt acest lucru, să nu mai treacă estimaturi care sunt mai mari decât consumurile din perioadele precedente similare. Este o practică înșelătoare, ANPC-ul poate să intervină, dar și ANRE-ul poate să intervină și să dea amendă la niveluol cifrei de afaceri pentru că încalcă reglemnaterea”, a spus ministrul Energiei.

ANRE anunţă regularizarea facturilor pentru cine nu schimbă contractul până pe 30 iunie

„M-am trezit cu o factură pentru luna ianuarie, care probabil, dacă nu era aşa de mare, o plăteam şi nici nu sesizam. 9 milioane şi ceva de lei (lei vechi – n.r.)! Şi când m-am uitat pe factură, aveam un consum estimat de 1.500 de kW, în condiţiile în care în apartament acolo nu mai stă nimeni, băiatul lucrează în telemuncă şi nu stă în Bucureşti, lucrează de acasă, din Severin”, a povestit ministrul energiei într-un inteviu.

”Îi rog pe cei de la ANRE şi pe cei de la ANPC să se verifice aceste lucruri. Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenţi, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru aşa ceva. Mi se pare că este o înşelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică”, a mai declarat Virgil Popescu.

Un procent de 88% dintre români declară că ştiau că piaţa de energie electrică s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021, iar 64% dintre respondenţi spun că intenţionează să păstreze acelaşi furnizor de energie electrică, în timp ce o treime dintre români (33%) au aflat despre liberalizarea pieţei de energie abia după 1 ianuarie 2021, arată un studiu Reveal Marketing Research.