Toma Petcu, ministrul Energiei, despre scumpirea carburanţilor: N-am carnet, nu alimentez şi nu cunosc preţul

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat într-o conferință de presă că nu cunoaște dacă prețul carburanților s-a majorat în ultima vreme, întrucât nu este șofer și nu alimentează la pompă.

28 sept. 2017, 14:36
Toma Petcu, ministrul Energiei, despre scumpirea carburanţilor: N-am carnet, nu alimentez şi nu cunosc preţul

El a fost întrebat de ziariști cum comentează recentele majorări de prețuri la benzină și motorină.

„Ministerul Energiei nu are competențe în acest domeniu, legat de majorarea prețului la carburanți. Din ce am înțeles eu de la ministrul de Finanțe, în urma unor discuții cu operatorii privați din piață, a fost o decizie de a aplica această acciză, în rest, de evoluția prețurilor și dacă ele au fost aplicate corect de către operatori sunt alte instituții ale statului care se pot pronunța”, a spus Petcu.

Totodată, întrebat dacă a observat creșteri de prețuri la pompă, el a precizat: „N-am carnet, nu sunt șofer. Sincer, nu alimentez și nu cunosc prețul”, relatează Agerpres.

Potrivit site-urilor companiilor petroliere, prețul celor mai ieftine sortimente de carburanți a ajuns aproape de 5 lei pe litru, după ce, la mijlocul lunii septembrie, era de circa 4,7 lei la motorină și 4,8 lei la benzină. În ceea ce privește sortimentele premium de benzină și motorină, acestea au depășit deja prețul de 5 lei pe litru.

Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie.

Citeşte şi: Tăriceanu: Nu am văzut nicio scumpire la carburant. Sunt doar diferenţe de preturi în funcţie de benzinării şi zona de amplasare

Tot joi, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că nu a văzut nicio scumpire la carburanți după reintroducerea accizei.

„Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant. Știu că s-au întâmplat anumite majorări sau micșorări de prețuri. Nu știu dacă aveți mașină, vă duceți la benzinărie să cumpărați benzină sau motorină? Nu. Păcat, eu mă duc. Sunt niște diferențe de preț foarte mari care pot să meargă până la 10% între prețurile practicate de diferite rețele de distribuție și între stațiile de benzină care sunt de exemplu în București, în alte zone din țară, în București și în afara orașelor, deci despre ce vorbim?”, a declarat Tăriceanu.

El a adăugat că, în aceste condiții, nu s-a discutat în Coaliție pe această temă.

„Nu am discutat. Ce să discutăm? Dacă prețul petrolului, dacă o să crească, o să mai fie majorări de prețuri previzibile, dacă prețul petrolului o mai scadă, probabil că nu o să mai fie micșorări de prețuri, pentru că societățile petroliere își măresc atunci marja de profit. E o economie de piață”, a susținut Tăriceanu