Ministrul Energiei nu merge să dea explicații în fața Parlamentului cu privire la majorările facturilor la energie electrică şi gaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis miercuri Camerei Deputaţilor că nu poate ajunge la "Ora Guvernului", întrucât, în acelaşi timp, are întâlniri referitoare la ordonanţa privind compensarea facturilor. Pe tema compensării facturilor se va discuta şi în şedinţa de Guvern de miercuri.

15 sept. 2021, 12:20
Ministrul Energiei nu merge să dea explicații în fața Parlamentului cu privire la majorările facturilor la energie electrică şi gaz

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis să îl invite pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru miercuri, la ora 12:00, la „Ora Guvernului”, la o dezbatere pe tema facturilor la energie.

Solicitarea a fost făcută de grupul minorităţilor naţionale de la Camera Deputaţilor.

Potrivit documentului depus de grupul minorităţilor la Biroul permanent, tema dezbaterilor este reprezentată de „situaţia creşterii explozive a facturilor la energie”.

Avertismentul analiştilor: „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”. „Problema nici măcar nu a început încă”. Se anunţă mari scumpiri

Preţurile energiei au explodat şi nu sunt nici stocuri suficiente. Romanii vor avea facturi mai mari si se anunţă scumpiri in perioada urmatoare.

Sezonul rece va veni cu prețuri mari la încălzire pentru consumatorii casnici, spune analistul eToro, Bogdan Maioreanu, citat de fineco24news.blogspot.com.

„Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, șeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilități Engie SA. „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”.

Gigantul italian de utilități Enel SpA și compania austriacă de petrol și gaze OMV AG au emis avertismente similare. Rata globală a inflației în zona euro a urcat deja la 3%, nivelul maxim al deceniului.

Citeşte şi: Distribuitorii de gaze şi energie electrică, obligaţi să plătească despăgubiri clienţilor. În ce situaţii se acordă compensaţiile

Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Pieței de Energie (ANRE), prețul gazelor naturale pentru consumatorii finali rezidențiali se va dubla în următorul sezon rece față de anul trecut.

Prețul gazelor a început să crească la începutul verii, când a devenit din ce în ce mai clar că în Europa nu existau suficiente rezerve pentru a permite realimentarea obișnuită a depozitelor epuizate în timpul iernii.

„Toată vara am avut întârzieri în ceea ce privește stocarea”, a declarat Alfred Stern, directorul general al producătorului austriac de petrol și gaze OMV AG.

Citeşte şi: Legea consumatorului vulnerabil a fost votată, se aplică de la 1 noiembrie 2021. TABEL AJUTOARE în funcţie de venituri

Rezervele europene de gaze sunt la 70% din capacitate, sub cota normală pentru această perioadă.

Preţurile spot ale gazelor naturale pentru Europa sunt de cinci ori mai mari decât erau acum un an. La asta a contribuit şi refuzul sau imposibilitatea, Rusiei, principalul furnizor în Europa, de a mări  livrările. Şi dacă iarna va fi grea şi lungă, preţurile vor creşte şi mai mult, avertizează specialiştii.

Şi dacă energia electrică şi gazele se scumpesc, se scumpeşte tot, inclusiv mâncarea.