Ministrul Energiei vine cu alte veşti proaste: „Vor fi scumpiri, dar nu se vor dubla facturile”

Ministrul Energiei anunţă că scumpirile la energie electrică şi gaze pe pieţele internaţionale se vor regăsi "parţial" în facturile consumatorilor români, dar exclude posibilitatea dublării facturilor.

10 aug. 2021, 21:30
Ministrul Energiei vine cu alte veşti proaste: „Vor fi scumpiri, dar nu se vor dubla facturile”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că creşterea cotaţiilor pentru energie electrică sau gaz natural pe bursele internaţionale va afecta consumatorul casnic sau non-casnic din România, însă doar parţial, în funcţie de contractele pe care aceştia le-au încheiat cu furnizorii, dar şi de contractele pe care furnizorii, la rândul lor, le au încheiate. „Este o scumpire, ea se va regăsi parţial în facturile tuturor”, arată ministrul, care menţionează că nu se va vorbi despre dublarea facturilor.

Florin Cîţu, reacţie la scumpirile anunţate de BNR pentru toamnă: Este o estimare. România nu mai este o destinaţie pentru salarii mici

Virgil Popescu susţine că majorarea preţului gazelor pe pieţele internaţionale – aşa cum s-a înregistrat pe Bursa de la Viena – este „un efect post-pandemic” în condiţiile unei cereri crescute de gaz natural şi energie electrică pe fondul reluării activităţilor economice.

„Referitor la preţul consumatorului casnic român, acum s-au încheiat contracte, anul trecut, s-au încheiat contracte pe un an, pe doi ani de zile, în piaţa liberalizată, încă începând de anul trecut. Cei care au încheiat contracte începând de anul trecut şi au valabilitatea contractelor, preţul nu este schimbat, cei care nu au contracte vor avea schimbare de preţ. Mai mult, furnizorii care au achiziţionat gazul natural şi aici mă refer şi la energie electrică, anul trecut, la termen, la un an de zile, la doi ani de zile, pe o cantitate să zicem pe 70% sau pe 80% din total volumul clienţilor cumpără pe piaţa SPOT, că vorbim de piaţa SPOT acum, cumpără doar o bucată foarte mică de pe piaţa SPOT, iar media preţului cu va vinde acest gaz sau energie electrică la clientul casnic este evident făcută de 80% preţul de anul trecut plus un 20, un 30% în funcţie de cât nu este acoperit prin contracte. Deci va fi o reflectare în preţul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creşteri de preţ de sută la sută”, a declarat ministrul Energiei marţi seară, la A3.

Ministrul a afirmat că pe pieţele internaţionale „este o scumpire” care „se va regăsi parţial în facturile tuturor”.

Paul Stănescu / PSD: Marea guvernare liberală nu a adus decât o revoluție a scumpirilor și a împrumuturilor

Ministrul Energiei, despre Legea consumatorului vulnerabil: Sper să fie aprobată în luna septembrie

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îşi exprimă speranţa că proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul de energie vulnerabil, aflat în prezent în Parlament, va fi adoptat în luna septembrie a acestui an, ministrul susţinând ideea devansării termenului la care actul normativ să intre în vigoare, în aşa fel încât consumatorii vulnerabili să poată fi sprijiniţi financiar la plata facturilor începând cu iarna acestui an, nu din anul 2022.

„Este proiect de lege în Camera Deputaţilor, sper să fie aprobată în luna septembrie, să putem oferi această protecţie, devansa termenul de intrare în luna octombrie a anului acesta şi să avem o protecţie atât pe gaze naturale, pe energie electrică, pe lemn de foc, că populaţia se încălzeşte cu diverse… asta este o soluţie să venim să ajutăm persoanele care au nevoie cu adevărat”, a declarat Virgil Popescu, marţi seară.

Conform ministrului, actul normativ ar urma să se aplice începând cu septembrie 2022 pentru iarna 2022-2023, însă acest termen ar trebui devansat, pentru că la momentul la care proiectul de lege a fost trimis în Legislativ nu se prevedea reluarea activităţilor economice care au dus la creşterea tarifelor energiei şi gazelor pe pieţele internaţionale.

Conform proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie realizat de Ministerul Muncii, consumatorii consideraţi vulnerabili pot primi ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, pentru gaze naturale pentru energie electrică sau combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este, conform proiectului, de 810 lei/persoană în cazul familiei şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure.

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este, conform aceluiaşi proiect, de 250 lei/lună pentru gaze naturale; de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.


loading...