Ministrul eston al finanţelor a demisionat după ce şi-a ridiculizat pe Facebook un coleg de origine rusă

Ministrul eston al finanţelor Jürgen Ligi şi-a anunţat demisia duminică în urma unui conflict declanşat de un comentariu pe Facebook, unde l-a ridiculizat pe ministrul educaţiei, social-democratul de origine rusă Jevgeni Ossinovski, făcându-l 'fiu de imigranţi din partidul roz', relatează AFP şi DPA.

27 oct. 2014, 07:07
Ministrul eston al finanţelor a demisionat după ce şi-a ridiculizat pe Facebook un coleg de origine rusă

Ministrul eston al finanţelor a demisionat după ce şi-a ridiculizat pe Facebook un coleg din guvern de origine rusă. Comentariul lui Ligi, 55 de ani, membru al Partidului Reformei, a urmat unei dezbateri televizate între cei doi despre impactul ocupaţiei sovietice asupra situaţiei economice a ţării.

Ligi a criticat pe Facebook ‘lipsa de rădăcini şi ignoranţa’ lui Ossinovski, 28 de ani, singurul ministru de origine rusă în guvernul eston.

Jevgeni Ossinovski este un ‘fiu de imigranţi din partidul roz’ care ‘ar trebui să fie extrem de prudent’ în opiniile sale, a estimat Ligi în comentariul său.

Jürgen Ligi şi-a cerut scuze pentru comentarii dar social-democraţii şi Ossinovski au cerut demisia lui, la fel ca o parte a opiniei publice îngrijorate că remarcile ministrului finanţelor l-ar putea încuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin să vină ‘să îi protejeze pe rusofoni’, ca în Ucraina.

Minoritatea vorbitoare de limbă rusă din Estonia, de obicei favorabilă Moscovei, reprezintă mai mult de un sfert din populaţia de 1,3 milioane de locuitori ai acestei ţări.

Anunţându-şi duminică decizia, Ligi a declarat pentru presă că Estonia este pentru el ‘mai importantă decât poziţia sa ministerială’.

Această demisie ar trebui să ajute guvernul să continue să lucreze până la alegerile parlamentare din martie 2015.

Primul ministru eston Taavi Roivas a acceptat demisia şi a salutat activitatea ministrului de finanţe, care era în funcţie din 2009, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului la Tallinn.