Ministrul Finanţelor anunţă schimbări importante la ANAF: România pierde anual 6 miliarde de euro

Publicat: Joi, 19 Decembrie 2019 12:03 // Actualizat: Joi, 19 Decembrie 2019 12:03 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Finanţelor anunţă schimbări radicale la Fisc. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va avea o structură schimbată şi un departament de analiză de risc independent, prin care se urmăreşte scoaterea subiectivismului din analiza de risc, iar detectarea zonelor de risc din economie să nu fie dictată de zona politică, conform lui Florin Cîţu.Ministrul Finanţelor a atras atenţia că România pierde anual din cauza necolectării TVA peste 6 miliarde de euro. Gap-ul (diferenţa dintre ce ar trebui colectat şi ce se colectează efectiv – n.r.) este cel mai mare din Uniunea Europeană.  ”Problema este gap-ul la TVA. România este campioană în sensul negativ. A venit momentul să atacăm aceste probleme, le spunem de ani de zile. Gapul la TVA este mare, gradul de colectare este mic. Le spunem de ani de zile şi nu le-am rezolvat”, a spus Cîţu, citat de News.ro.

El a vorbit şi despre necesitatea unui standard de control care să sprijine conformarea fiscală a contribuabililor şi o analiză de risc mai eficientă.

”Trebuie să avem o relaţie cu contribuabilul cât mai uşoară, cât mai simplă, mai lipsită de subiectivism. Reducerea fraudei fiscale este un al doilea obiectiv. În al treilea rând, o analiză de risc eficientă şi obiectivă”, a spus ministrul.

El a atras atenţia că vor fi schimbări importante în cadrul ANAF.

”Vom prezenta în următoarele zile o structură schimbată a ANAF, care va introduce un departament de analiză de risc total independent. Acesta nu o să mai fie populat cu inspectori fiscali, ci cu statisticieni. Vrem să scoatem subiectivismul din analiza de risc. Trebuie să avem oameni specialişti doar pe statistică, care să se uite la indicatori. Acest sistem de a detecta zonele de risc în economie nu va fi dictat de politic (...)”, a afirmat el.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ANAF Florin Citu Ministerul Finanţelor
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
23 Feb
noapte 0 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H