Eugen Teodorovici: Asigur că TVA va fi REDUSĂ în acest an. Luăm în calcul toate măsurile legale

Ministrul Finanţelor, Eurgen Teodorovici, consideră că motivele invocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru respingerea Codului Fiscal nu au justificare şi a anunţat că este posibil ca unele măsuri, în special reducerea TVA la 19% pentru toate produsele, să fie adoptate prin ordonanţă de urgenţă.

17 iul. 2015, 10:08
Eugen Teodorovici: Asigur că TVA va fi REDUSĂ în acest an. Luăm în calcul toate măsurile legale

Eugen Teodorovici a susţinut o conferinţă de presă după respingerea noului Cod Fiscal de către Klaus Iohannis şi retrimiterea legii către Parlament.

„Motivele invocate pentru respingerea Codului fiscal nu au nicio justificare. Faptul că acest Cod fiscal a fost retrimis la Parlament întârzie pregătirea bugetului pe 2016, pe care intenţional să începem să-l pregătim din luna august, pentru ca România să aibă la timp un proiect de buget pentru anul următor. În economie este o situaţie oarecum neclară pentru că sunt convins că sunt foarte multe companii care acum îşi pun întrebări vizavi de planul de afaceri pentru 2016”, a declarat Eugen Teodorovici, apreciind că decizia preşedintelui Klaus Iohannis creează şi o breşă în relaţia cu Comisia Europeană, care „arătase consens în ceea ce priveşte reforma”.

Eugen Teodorovici a dat, totdată, asigurări că măsurile din Codul Fiscal ar urma să fie aplicate în acest an, „poate chiar mai devreme decât prevedea codul (…) fie aprobate în Guvern, fie prin sesiune extraordinară în Parlament”. Întrebat dacă se ia în calcul aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind reducerea TVA, Teodorovici a răspuns: „Luăm în calcul toate măsurile legale să se întâmple tot ce e bun în economie”.

„Modul in care aceste lucruri se vor intampla va fi o surpriza placuta pentru romani si neplacuta pentru cei care s-au opus intrarii in vigoare a Codului Fiscal”, a spus ministrul de Finante.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis vineri să retrimită la Parlament noul Cod Fiscal, pentru reexaminare.

Şeful statului, care a inclus reducerea TVA la 19% şi alte măsuri de relaxare fiscală în programul său din campania electorală, spune că legea adoptată în Parlament este însă una care comportă prea multe riscuri pe termen lung şi că reprezintă o „abatere semnificativă de la cadrul de stabilitate și predictibilitate asumat prin tratatele europene și legislația internă”.

CITEŞTE ŞI: Klaus Iohannis RESPINGE Codul Fiscal

Premierul Victor Ponta a reacţonat dur după decizia preşedintelui de a respinge noul Cod Fiscal.

Victor Ponta a postat, la foarte scurt timp de la anunţul Cotroceniului, un mesaj pe pagina de Facebook, în care spune că este fie „o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a Guvernului”, fie „o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor României”.

Premierul Victor Ponta îl acuză pe Iohannis că a luat o decizie „pur politică” pentru a bloca actualul cabinet sau a pus în aplicare o decizie luată în afara ţării. Mai mult, Ponta lansează un atac dur la adresa liderilor PNL, pe care îi numeşte „moluşte politice” care se vor „sinucide jalnic”.