Ministrul Finanţelor, despre impozitarea bisericilor: „Toată lumea ar trebui să plătească”

Toată lumea ar trebui să plătească impozite.... într-o lume ideală, este de părere ministrul Finanţelor.

30 mai 2016, 06:31
Ministrul Finanţelor, despre impozitarea bisericilor: „Toată lumea ar trebui să plătească”

În urmă cu un an, Biserica Ortodoxă Română s-a arătat deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor.

Biserica a pus însă şi unele condiţii: cere statului să ţină cont de faptul că i-au fost retrocedate doar o parte din bunurile confiscate de regimul comunist. „Pentru impozitare avem un principiu de bază în fiscalitate, principiul de bază este acela al universalităţii. Practic, în principiu, toată lumea ar trebui să plătească impozite într-o lume ideală, da? În anumite momente există categorii de persoane sau de activităţi care sunt scutite de la plata acestor impozite”, a declarat Anca Dragu la Digi 24.

Biserica Ortodoxă Română este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei, însă pune o condiţie: să fie luate în discuţie şi retrocedările sau compensaţii pentru bunurile confiscate de statul român.

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăţilor bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române

Potrivit reprezentanţilor BOR, până în prezent, a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române numai o mică parte din proprietăţile sale confiscate de regimul comunist.

„În urmă cu câteva zile, Patriarhia Română a explicat într-un comunicat de presă că veniturile realizate de unităţile bisericeşti sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilităţile, întreţinerea unui important patrimoniu de locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti, pentru susţinerea unei semnificative opere social-filantropice şi educaţional-culturale în societatea românească şi în comunităţile de români din străinătate”, se precizează în comunicat.

„Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat. Cele aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.), pentru susţinerea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susţinute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. (…) Reamintim că statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susţinute pentru contribuţia lor la viaţa societăţii”, subliniază sursa citată.

Reprezentanţii Patroarhiei consideră că presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susţinerii activităţilor social-educaţionale şi social-filantropice ale acesteia şi o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate. 

„Proprietăţile şi veniturile bisericeşti sunt astăzi folosite pentru susţinerea multiplelor activităţi derulate de Biserică în societatea românească”, mai spun reprezentanţii Bisericii.