Ministrul Finanțelor susține că măsurile fiscale adoptate în România au primit un „semnal de încredere” din partea Consiliului UE

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că măsurile fiscale pe care România le-a adoptat pentru a reduce deficitul bugetar oferă un „semnal de încredere” către instituțiile europene.
Alina Costache
21 ian. 2025, 19:45
Ministrul Finanțelor susține că măsurile fiscale adoptate în România au primit un „semnal de încredere” din partea Consiliului UE

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a spus că România inspiră încredere prin intermediul măsurilor fiscale pe care le-a adoptat, acestea fiind apreciate de Consiliul UE. Barna consideră că încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani va permite economiei românești să își mențină un nivel adecvat al investițiilor publice.

Ministrul Finanțelor susține că măsurile fiscal-bugetare adoptate au aprobarea organismelor europene

Conform unui comunicat de presă care a fost transmis marți de Ministerul Finanțelor Publice, recomandările Consiliului privind planul bugetar-structural pe termen mediu al României şi traiectoria corectivă în cadrul Procedurii de Deficit Excesiv au fost adoptate în reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), care a avut loc, marţi, la Bruxelles.

La reuniune s-au mai adoptat și recomandările privind planurile bugetar-structurale pe termen mediu pentru 20 de state membre. România a fost reprezentată la reuniune de Tánczos Barna, viceprim-ministru și ministru al Finanţelor, iar în cadrul acestei adunări s-a considerat că s-au îndeplinit cerințele din Regulamentul UE privind guvernanţa economică (2024/1263) şi au fost acceptate calea de ajustare pe o perioadă de 7 ani, precum şi reformele şi investiţiile propuse.

Citește și : Veste proastă de la BNR pentru toţi românii, se anunţă vremuri grele în 2025

„România a primit un semnal de încredere din partea Consiliului UE privind consolidarea fiscală graduală de care are nevoie. Încadrarea ajustării pe un termen de 7 ani va permite economiei româneşti să îşi menţină un nivel adecvat al investiţiilor publice, prin evitarea dezechilibrelor şi prin asigurarea premiselor pentru o creştere economică sustenabilă.

Proiectul de buget anual care urmează a fi adoptat până la sfârşitul lunii va oglindi această abordare, prin care ne asumăm reformele şi investiţiile prevăzute în planul bugetar-structural pe termen mediu. Am salutat modul în care Comisia Europeană şi Consiliul UE au abordat aceste recomandări, înţelegând că, în contextul economic şi geopolitic dificil actual, este important să valorificăm pe deplin noul cadru de guvernanţă şi să îl implementăm în aşa fel încât să asigurăm o creştere economică durabilă, precum şi reformele şi investiţiile necesare”, a transmis Tánczos Barna.

Citește și : FACIAS blochează creşterea salariilor pentru conducerea Transelectrica în anul austerităţii fiscale. Se încasau indemnizaţii de 28.233 de lei!

Cu privire la Procedura de Deficit Excesiv, recomandările adresate Belgiei, Franţei, Italiei, Maltei, Poloniei, României şi Slovaciei vizează stabilirea unui termen de maximum şase luni pentru luarea de măsuri eficiente, stabilirea unui termen pentru încheierea procedurii de deficit excesiv şi a unei traiectorii corective prin care deficitul să ajungă şi să fie menţinut sub valoarea de referinţă. România a primit recomandări de menţinere a cheltuielilor în limitele prevăzute (plafonul anual privind creşterea anuală a cheltuielilor nete fiind de 5,1% în 2025, 4,9% în 2026, 4,7% în 2027, 4,3% în 2028, 4,2% în 2029 şi 3,9% în 2030) şi încheierea procedurii de deficit excesiv până în 2030.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”