Ministrul francez al Forţelor Armate, în vizită în România. Florence Parly: Franţa se află alături de România. Franţa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii

Ministrul Forţelor Armate din Republica Franceză, Florence Parly, care efectuează joi o în vizită oficială la Bucureşti, a dat asigurări că ţara sa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii şi că se va afla alături de România.

26 ian. 2022, 21:37
Ministrul francez al Forţelor Armate, în vizită în România. Florence Parly: Franţa se află alături de România. Franţa nu îşi va abandona niciodată aliaţii şi prietenii

Ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly, efectuează, miercuri şi joi, o vizită la Bucureşti, prilej cu care va are întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, anunţă Ambasada Franţei.

„Franţa, în calitate de membru fondator al NATO şi UE, are un rol de jucat pentru a reasigura şi proteja aliaţii şi partenerii apropiaţi. Iată de ce am fost prezenţi în Estonia şi Lituania încă din 2017 şi din 2007 în Polonia, Estonia şi Lituania, pentru a conduce în mod regulat misiuni de poliţie aeriană. Patrulăm şi acum în această regiune, aşa cum este prevăzut. Domnule ministru, trăim o perioadă dificilă şi în această perioadă dificilă Franţa se află alături de România. Franţa îşi asumă responsabilităţile, aşa cum a făcut întotdeauna. Franţa nu va abandona niciodată aliaţii şi prietenii săi”, a precizat Florence Parly, după întâlnirea cu ministrul Apărării Vasile Dîncu.

Criza din Ucraina: SUA se aşteaptă ca Rusia să atace până la jumătatea lui februarie, le cere americanilor să părăsească urgent ţara

Ministrul francez a adăugat că situaţia este „îngrijorătoare” în Flancul de est al Europei şi că românii „sunt îndreptăţiţi să îşi consolideze” propria securitate, în contextul tensiunilor din Ucraina.

„Ştiu că situaţia securitară actuală este îngrijorătoare în Flancul de est al Europei. În acest context, românii sunt îndreptăţiţi să îşi consolideze propria securitate, având în vedere că tensiunile în Ucraina se agravează fără încetare. În calitate de aliat şi europeni vă înţelegem situaţia şi dorim să vă aducem sprijinul nostru. Aşa cum a amintit şi preşedintele republicii, domnul Macron, săptămâna trecută, am contribuit îndelung la securitatea partenerilor europeni în cadrul misiunilor NATO şi vom continua să facem acest lucru pe termen lung. În acelaşi spirit, el a indicat şi disponibilitatea noastră de a merge şi mai departe şi tot în cadrul NATO să ne angajăm în noi misiuni de tip enhanced forward presence (prezenţă avansată întărită), în special în România, dacă aceste misiuni sunt hotărâte de NATO”, a precizat ministrul francez.

Florence Parly a menţionat că o misiune de experţi va sosi chiar în cursul zilei de joi în România pentru a studia parametrii unei astfel de posibile desfăşurări.

„O misiune de experţi din ministerul meu soseşte chiar astăzi în România, pentru a studia parametrii acestei posibile desfăşurări. Un astfel de angajament s-ar înscrie perfect în continuitatea angajamentelor noastre actuale. Forţele noastre aeriene, precum şi marina noastră se desfăşoară în mod regulat în exerciţiu, alături de Marina Română. A fost cazul şi în decembrie trecut, când fregata Auvergne a patrulat mai multe săptămâni în Marea Neagră şi a făcut escală la Constanţa. Şi va fi, de asemenea, cazul pe viitor, pentru că avem în vedere alte desfăşurări în cursul anului 2022. Adaug că avem ofiţeri detaşaţi în rândul statelor majore NATO, la Bucureşti şi la Sibiu. Astfel, mâna întinsă de către preşedintele Republicii Franceze aminteşte angajamentul nostru pentru securitatea Europei”, a spus ea.

„Discuţiile se vor axa în special pe aprofundarea relaţiilor din domeniul apărării dintre cele două ţări, în cadrul Parteneriatului strategic, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea în materie de armament. Ministrul francez va discuta, de asemenea, cu interlocutorii săi, despre misiunile din Sahel, priorităţile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, precum şi despre situaţia regională din Europa de Est, în contextul în care Franţa şi-a exprimat disponibilitatea de a-şi consolida prezenţa în România, în cadrul misiunilor NATO”, a anunţat Ambasada Franţei.

Vasile Dîncu: „Cetățenii români nu au motive să intre în panică”

„Astăzi am avut o ședință a CSAT ca să analizăm situaţia din regiune dintr-o perspectivă multiplă. Planurile strategice, planurile defensive ale NATO sunt pregătite de foarte multă vreme şi se updatează continuu. Deci nu este vorba că noi ne pregătim doar acuma pentru o posibilă situaţie de conflict undeva în apropierea granițelor noastre, ci este o acţiune care în momentul acesta a mers pe actualizare şi pe căutare de măsuri legate de posibilele consecințe ale unui atac armat al federației ruse asupra Ucrainei. Deci suntem pregătiţi de multă vreme, dar acum ne-am întâlnit cu toții şi am reușit să punem în faţa preşedintelui României, cap la cap o analiza complexă a situaţiei în care ne aflăm acum.

NATO a respins propunerile de securitate ale Rusiei. „Multe dintre cereri sunt nerealiste”
Există în acest moment o îngrijorare legată de o posibilă degradare a situaţiei legată de masarea de trupe la granița Ucrainei. Situaţia este incertă şi nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict. Așteptăm şi ne pregătim pentru orice scenariu.Cetățenii români nu au motive să intre în panică, nu au motive  sa se îngrijoreze sau să se simtă amenințați. Sigur că este o situație care ar putea avea consecințe economice, strategice. În cazul unei intervenții a Federaţiei Ruse vom avea şi fluxuri migraţionale. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii.

Credem că încă mai există şanse că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat, la un ‘război cald’, cum spunem noi”, a explicat ministrul Apărării, Vasile Dîncu la Antena 3. 

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri seară că decizia privind desfăşurarea în următoarea perioadă a unui contingent de 1.000 de militari americani în România există demult şi nu este legată direct de situaţia din regiune şi, ca atare, nu este condiţionată de o intervenţie posibilă a Rusiei în Ucraina.