Ministrul grec de finanţe: Refuzul de a ajuta Grecia riscă să aducă un prejudiciu permanent zonei euro

Refuzul Eurogrupului de a prelungi programul de asistență financiară după 30 iunie, data la care acesta expiră, riscă să aducă un prejudiciu "permanent" zonei euro, a afirmat sâmbătă la Bruxelles ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis.

27 iun. 2015, 18:15
Ministrul grec de finanţe: Refuzul de a ajuta Grecia riscă să aducă un prejudiciu permanent zonei euro

Refuzul de a prelungi programul (de asistență) va afecta cu siguranță credibilitatea Eurogrupului ca uniune democratică și mă tem ca prejudiciul să nu fie permanent„, a declarat ministrul grec.

Yanis Varoufakis a adăugat că Grecia „continuă să facă eforturi pentru a se ajunge la un acord până marți”, data la care țara riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu încheie o înțelegere cu creditorii săi.

Dacă se ajunge la un astfel de acord, „noi vom spune poporului grec să voteze Da la referendumul pe care Atena a decis să-l organizeze la începutul lunii iulie”, a mai declarat ministrul, la puțin timp după ce miniștrii de finanțe din zona euro au luat act de ruperea negocierilor, cauzată, în opinia lor, de partea greacă.

Premierul Alexis Tsipras a anunțat vineri seara organizarea, la 5 iulie, a unui referendum în legătură cu acceptarea sau nu a condițiilor puse de creditorii Greciei, condiții pe care el le-a calificat drept „umilitoare”.

Miniştrii de finanţe din zona euro „au respins extinderea programului de ajutor” pentru Grecia, în cadrul unei reuniuni desfăşurate sâmbătă la Bruxelles.