Grecii spun „NU” Europei: Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, demisionează

REZULTATE REFERENDUM GRECIA. 61,31% dintre greci au spus un "NU" răspicat austerităţii impuse de troica internaţională, în schimbul unui nou ajutor financiar. Doar 38,69% au fost de acord cu noi măsuri de austeritate. Prezenţa la urne a fost de 62,5%, cu mult peste pragul necesar de 40 de procente. Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, și-a anunțat luni dimineață demisia.

06 iul. 2015, 05:47
Grecii spun „NU” Europei: Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, demisionează

Ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a anunţat, luni, pe blogul său, că „la scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor ‘parteneri’ asociați (…) față de ‘absența’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi„.

Rezultatele finale, publicate de Ministerul elen de Interne, arată că 61,31% dintre greci au spus un „NU” răspicat austerităţii impuse de troica internaţională, în schimbul unui nou ajutor financiar. Doar 38,69% au fost de acord cu noi măsuri de austeritate. Prezenţa la urne a fost de 62,5%, cu mult peste pragul necesar de 40 de procente. 

Duminică seara, piaţa Syntagma din centrul Atenei, a fost invadată de mii de oameni entuziaşti de rezultatul votului. În urma referendumului, liderul opoziţiei, fostul premier Antonis Samaras, a demisionat.

În timp ce grecii sunt euforici, cancelariile occidentale arată preocupare faţă de rezultat. Miercuri va avea loc un summit special cu liderii din zona euro. O delegaţie elenă pleacă luni la Bruxelles, pentru a pregăti reluarea negocierilor cu creditorii, iar reprezentanţii creditorilor şi Eurogrupului vor avea o discuţie telefonică.
Întrebarea pe care o pun toţi acum este dacă Europa va abandona Grecia, ori, aşa cum a declarat şeful Parlamentului european, va furniza un împrumut de urgenţă.

În prezent, leul este puţin afectat de votul din Grecia, spun reprezentanţii BNR, iar băncile greceşti din România sunt în siguranţă. În cazul în care Grecia va ieşi din zona Euro, scenariul este sumbru şi pentru România. Asta, pentru că moneda noastră naţională se poate deprecia şi, de asemenea, dobânzile şi, implicit, ratele vor creşte.

Votul de duminică nu este unul împotriva Europei, a spus premierul grec Alexis Tsipras, care este sigur că va ajunge în scurt timp la un acord cu creditorii internaţionali.