Ministrul Ion Ştefan, audiat la DNA: "M-am dus de bunăvoie, renunţ la imunitate"

Publicat: Vineri, 31 Ianuarie 2020 09:06 // Actualizat: Vineri, 31 Ianuarie 2020 12:35 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, a fost audiat în această dimineață la DNA. El ar fi stat la DNA timp de aproximativ o oră.

UPDATE: Purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție DNA, Livia Săplăcan, a precizat pentru Libertatea că ministrul nu a fost chemat în vreo calitate oficială, nu este citat ca martor sau vizat de vreo anchetă penală.

UPDATE: Ministrul Dezvoltării a fost vineri dimineață la Direcția Națională Anticorupție. Potrivit unor surse judiciare, Ștefan nu a fost citat nici ca martor, nici ca suspect în vreun dosar penal. Contactat de G4Media.ro, ministrul liberal a precizat: ”M-am dus de bunăvoie după acuzațiile de joi seară ale dlui Radu Cristescu, care m-a acuzat că aș fi dat bani direcționați pentru un contract de la Consiliul Județean Satu Mare. E o prostie, dar m-am pus la dispoziție, dacă vreun procuror consideră că trebuie verificat. Nu e vorba de niciun dosar deschis. Procurorii au rămas uimiți, o să vadă despre ce e vorba.” 

Ministrul Dezvoltării Ion Ştefan s-a aflat vineri dimineaţă la DNA, el spunând că s-a prezentat din proprie iniţiativă ca urmare a acuzaţiilor lui Radu Cristescu (PSD) referitoare la sediul Bibliotecii judeţene din Satu Mare. ”Nu vreau să accept vreodată să fiu acuzat de corupţie”, a declarat ministrul.

Ion Ștefan a fost acuzat de fostul secretar de stat în Guvernul PSD Radu Cristescu, joi seară, la o emisiune la România TV că i-a cerut premierului Ludovic Orban să scoată din fondul de rezervă al Guvernului 12 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pentru o investiție în Satu Mare necesari pentru un spital, deși ar fi fost necesari pentru biblioteca din municipiu.
 
Cei doi au avut un schimb dur de replici. "Locul dumneavoastră este la pușcărie, domnule ministru!", i-a spus Cristescu ministrului Dezvoltării, potrivit DC News. "Domnul Cristescu, mergem amândoi mâine la DNA. În viața mea nu m-am întâlnit cu cine spuneți dumneavoastră. Ne autodenunțăm amândoi", a fost replica lui Ion Ștefan.
 
Ce avere are Ion Ştefan

Ion Ştefan şi-a trecut în ultima declaraţie de avere afişată pe site-ul Guvernului o casă de 524 de metri pătraţi, cumpărată în 1999, în Municipiul Focşani. Ministrul Dezvoltării nu a menţionat în document casa de 910 metri pătraţi care figura în precedenta declaraţie de avere din luna iunie.

În declaraţia de avere completată pe 21 noiembrie este trecută o casă de 524 de metri pătraţi, cumpărată în 1999 alături de soţia sa. O altă casă de 130 de metri pătraţi este deţinută din 2013 de ministru, soţia acestuia şi de către părinţi.

Ministrul Ion Ştefan a precizat, în ultima sa declaraţie de avere pusă pe site-ul Guvernului, că deţine, împreună cu soţia sa Mirela, două terenuri agricole de câte 9.000 şi 11.117 de metri pătraţi, cumpărate în 2003, respectiv 2000.

Totodată, familia are în proprietate patru terenuri intravilane care însumează 6.560 de metri pătraţi. Două terenuri au fost cumpărate în 1999, unul în 1998 iar altul în 2013. De asemenea, Ion şi Mirela Ştefan deţin, împreună cu Geta şi Coman Ştefan, un teren intravilan de 600 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2013.

Ion Ştefan mai are 300.000 de euro într-un cont bancar deschis în 2019 la BRD.

În ultimul an fiscal, acesta a câştigat 120.042 de lei din salariul de deputat PNL, iar soţia sa a obţinut 14.400 de lei de la o firmă producătoare de ambalaje din Focşani. În aceeaşi perioadă, Ion Ştefan a mai câştigat peste 6 milioane de lei din dividende.

Pe de altă parte, în declaraţia de avere publicată pe 11 iunie pe site-ul Camerei Deputaţilor, apare o casă de locuit de 910 metri pătraţi care a fost achiziţionată în 1999 de soţii Ştefan în Municipiul Focşani.

Primarul municipiului Focşani, Cristi Misăilă, a declarat, în octombrie, înainte ca Ion Ştefan să fie învestit ministru, că acesta ar figura în evidenţele municipalităţii cu o casă de 94 de mp edificată pe un teren de 910 mp, casa construită ulterior nefiind declarată la primărie. Astfel, Ion Ştefan s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor aferente locuinţei nou construite.

Deputatul PNL a povestit cum a ajuns în situaţia de a fi acuzat că nu şi-a plătit impozitul pentru casă.

„Am început construcţia casei în anii 2000, dar nu am mai realizat recepţia lucrărilor, lucru pe care îl voi face cu celeritate. Este o situaţie despre care acum am aflat şi voi întreprinde toate demersurile pentru a o remedia. Sunt un bun contribuabil la bugetul statului, în calitate de antreprenor am plătit taxe şi impozite care însumează, numai pe ultimii cinci ani, 97.146.293 lei! Pe lângă acestea voi achita şi sumele care vor rezulta din calculul retroactiv al impozitului pe locuinţă, chiar dacă nimeni din primărie nu a constatat în cei 19 ani care s-au scurs până acum această neregulă”, a spus Ştefan.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dna guvernul orban Ion Stefan ministrul dezvoltarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H