Ministrul Justiţiei, prima reacţie după raportul MCV: „E important să găsim soluția pentru desființarea grabnică a Secției speciale”

Ministrul Justiţiei a făcut primele declarații la Palatul Victoria, cu privire la raportul MCV. Politicianul a subliniat nevoia desființării Secției speciale.

08 iun. 2021, 18:34
Ministrul Justiţiei, prima reacţie după raportul MCV: „E important să găsim soluția pentru desființarea grabnică a Secției speciale”

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a făcut primele declarații la Palatul Victoria, cu privire la raportul MCV al Comisiei Europene. Politicianul s-a concentrat pe necesitatea desființării SIIJ și pe reîntregirea competenței DNA în domeniul justiției.

„Nu putem aștepta de la Curtea de Justiție a Comisiei Europene să ne rezolve problemele interne. Este foarte important ca politicieni, să găsim soluții pentru desființarea Secției Speciale De Investigare. Nu există un termen impus. Procedurile vor fi transparente , deschise. Aceste proiecte de lege sunt în discuție și anticipez că vor fi finalizate. Sunt convins că putem găsi o soluție și mai bună în concordanță cu criteriile pe care le stabilește Comisia Europeană. Până la sfârșitul  lunii iunie vom finaliza și procedurile penale. Comisia a fost foarte atenta la chestiunile legate de lupta împotriva corupției. O parte din această luptă e afectată de existența SIIJ. O viitoare propunere de desființare SIIJ trebuie să aibă în vedere reîntregirea competenței DNA pe tema justiției.”

„Din octombrie 2019 nu am mai avut un astfel de raport. Au fost monitorizate toate mișcările noastre în plan legislativ. Raportul reprezintă o imagine fidelă și obiectivă asupra a ceea ce s-a întâmplat. Aș sublinia în termeni generali că este o notă pozitivă. Se remarcă progresele din anul 2020 și de la începutul acestui an. Suntem încurajați să mergem pe această linie în continuare.

– Avem ca obiectiv în România ideea de a ridica cât mai curând MCV. Continuăm această linie care este bună, așa cum spune Comisia Europeană. Vom face îmbunătățiri în câteva situații punctuale. În cazul proiectului de lege privind desființara SIIJ, Comisia apreciază acest lucru. Este o chestiune pe care aș vrea să o pun și în context mai concret, în context local. În urma deciziei CJUE din 18 mai 2021, deja instanțele noastre judecătorești au început să dea anumite soluții, mă refer la o decizie a Curții de Apel din Pitești. Nu putem aștepta de la CJUE să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. Nu putem aștepta doar de la Justiție să facem acest lucru, deci politicienii să se implice.

Referitor la Legile Justiției care au fost atent monitorizate și atent analizare de către CE, acestea au fost apreciate de către Comisie. Există așteptarea din partea CE ca această procedură să fie finalizată, nu se pune problema de un termen. Comisia Europeană a apreciat procedurile parlamentare deschise, transparente. În continuare, aceste proiecte de lege sunt în discuție și până la finalul sesiunii parlamentare anticipez că vor fi finalizate.

– În cadrul raportului, Comisia face referire la cauza Kovesi contra România care a fost avută în vedere în cadrul elaborării proiectelor de lege. De asemenea, sunt analizate anumite aspecte legate de procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem o soluție care pare a fi în acord cu criteriile CE, dar în același timp sunt convins că putem găsi o soluție și mai bună, aceasta este discuția din coaliție.

Sunt așteptate modificările Codului Penal și Codului Adminstrativ.

Sunt așteptate modificările Codului Penal și Codului Adminstrativ. Au fost apreciate și abrogările propunerilor pe Codul de procedură penală de anii trecuți. Comisia a fost foarte atentă la lupta împotriva corupției. Chestiunea existenței SIIJ și că o parte a luptei împotriva corupției este o chestiune care merită toată atenția. Voi susține întotdeauna faptul că o viitoare propunere legislativă trebui să reîntregească DNA cu această componentă a luptei împotriva corupției pe zona de justiție. Codul de procedură civilă este apreciat, iar activitatea Anabi a fost la rândul său apreciată de Comisie.

– Zilele următoare vom analiza fiecare paragraf din acest raport, vom face o analiză la care ne vom raporta foarte atent. Depinde doar de noi dacă și când vom convinge partenerii europeni să ridice acest mecanism. Ține doar de noi, suntem pe drumul cel bun, îmi doresc grăbirea procesului și voi face toate demersurile în acest sens.

Întrebări:

Î: Ați vorbit despre desființarea SIIJ. De ce proiectul încă așteaptă vot din partea Senatului.

R: Pentru că într-o opinie a fost promovată ideea că ar trebui însoțită desființarea SIIJ cu asigurări pentru magistrați. Această opinie a generat o soluție legislativă. Soluția a fost criticată, după care a fost sesizată Comisia de la Veneția, aici s-au oprit aceste discuții. Nicăieri nu se vorbește despre asigurări. Însăși existența SIIJ reprezintă o problemă față de independența justiției. Este absolut necesar să găsim o soluție. În mod contrar, hotărârile judecătorești vor fi atacate cu succes în instanță. Se pare că avem o zonă complet neacoperită, aceea de verificare a dosarelor care privesc magistrați. Anticipez că, pe zi ce trece, lucrurile se vor agrava. Este foarte important ca Parlamentul să intervină și să tranșeze această chestiune.

Î: Avem decizia CCR că SIIJ este constituțională. Ceea ce spuneți nu are legătură cu decizia CCR. Cum se poate desființa?

R: N-ar fi nici primul caz, poate nici ultimul, când o decizie a unei Curți Constituționale să contravină cu CJUE. Eu spun că este greșit să mergem pe această linie. Pe chestiunile legate de modul în care sunt aplicate tratatele europene, CJUE este cea în măsură care să stabilească dacă sunt respectate sau nu aceste tratate. Dincolo de interpretări, veți găsi mai multe soluții. Să ne uităm la ce se întâmplă acum. Instanțele de judecată au început să considere că activitatea SIIJ se situează în afara reglementărilor europene. Este un lucru pe care nu-l putem nega. O soluție grabnică trebuie găsită.

Î: Cum veți desființa SIIJ?

R: Este problema înființării SIIJ, dacă a fost sau nu constituțională, o putem discuta. Acum trebuie să vedem dacă desființarea SIIJ este neconstituțională. Este, în opinia mea, la latitudinea exclusiv a legiuitorului. Vom vedea hotărâri contradictorii, dar cred că este de evitat. Nu trebuie să așteptăm de la Justiție rezolvarea unor probleme care nu vin de aici. Încurcăturile au fost produse în 2017-218, de politicieni. Dacă cineva este mulțumit că în ultima perioadă nu au mai fost cazuri de corupție de către SIIJ, chiar dacă sunt scurgeri de informații, avem raportul MCV care arată că este un instrument cu care se poate afecta independența Justiției. Nu există decât un drum, acest drum este fără întoarcere, SIIJ va fi desființată. Să vedem dacă noi, politicienii, vom rezolva problema sau vom lăsa în grija magistraților.

Î: Va fi găsită soluția de desființarea SIIJ până la finalul sesiunii parlamentare?

R: Eu îmi doresc să fie găsite cât mai repede soluții, anticipam la începutul mandatului că voi desființa într-o lună SIIJ. Vom discuta în cadrul acestei coaliții ce soluții sunt.

Comisia Europeană a adoptat astăzi cel mai recent raport al său privind evoluția situației din România în materie de reformă a sistemului judiciar și luptă împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de aceasta în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV). Raportul intermediar este unul pozitiv la adresa României, însă Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la corectarea legilor Justiției.”

Raportul MCV al Comisiei Europene a fost adoptat

„Raportul adoptat astăzi face un bilanț al progreselor înregistrate în cadrul MCV din octombrie 2019 până în prezent și evaluează progresele înregistrate în vederea îndeplinirii celor 12 recomandări din ianuarie 2017 și a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.” se arată în comunicatul Comisiei Europene.