Ministrul Raluca Prună: Bugetul pe 2016, ECHILIBRAT. Ţine cont de nevoile sistemului judiciar în contextul actual

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat marți că bugetul MJ pe anul 2016 este unul echilibrat, care ține seama de nevoile sistemului în contextul actual.

08 dec. 2015, 12:47
Ministrul Raluca Prună: Bugetul pe 2016, ECHILIBRAT. Ţine cont de nevoile sistemului judiciar în contextul actual

„Mi se pare un buget echilibrat, n-o să intru în cifre, dar, având în vedere o mulțime de elemente predeterminate, s-a ajuns la configurarea acestui buget, dar cred că este un buget echilibrat. Am cifrele și prin comparație cu anul 2015, când s-au introdus niște tranșe pentru plata unor titluri executorii, ca urmare a unor hotărâri privind magistrații și plățile care li se cuveneau, dacă scoatem aceste tranșe (…), o comparație arată că de fapt avem o creștere, nu foarte mare, dar o creștere a bugetului pe 2016. Cred că este un buget care ține seama de nevoile sistemului în contextul actual în care suntem”, a spus Raluca Prună, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Citeşte şi: Alina Gorghiu: De principiu, suntem mulţumiţi de proiecţia bugetară

Aceasta a arătat că va continua proiectele de investiții începute de foștii miniștri de Justiție, dar cu o condiție — ca acestea să fie însoțite de studii de fezabilitate.

„Am spus în ședință că avem legi care se fac cu extraordinar de bune intenții, dar care nici ele nu sunt însoțite de studii de impact. (…) Sunt alte legi care s-au adoptat acum, de curând, care sunt foarte bune, dar care nu pot intra în vigoare în șase luni, pentru că asta presupune angajarea a peste 600 de persoane personal auxiliar, pregătirea unor judecători… Toate acestea se fac cu bani și banii aceștia nu există la acest moment, dar nu exclud posibilitatea de a începe pregătirea acestui personal care trebuie angajat în sistemul judiciar și pregătirea se va face în tot cursul anului 2016, dar astăzi nu suntem în situația de a putea face aceste angajări”, a mai arătat Raluca Prună.

Ea consideră că procesul de adoptare a bugetului pe 2016 este mai transparent decât în anii trecuți, iar acum totul este făcut public, pe site. Ministrul nu a exclus că vor mai exista discuții cu cei din sistemul judiciar.