Teodor Mărieş: Ministrul Raluca Prună va cere un raport privind modul în care s-a lucrat la dosarul Revoluţiei

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, după întâlnirea cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, că este convinsă că în urma deciziilor CEDO sistemul judiciar va acorda atenţia cuvenită ca dosarele Revoluţiei şi Mineriadei sa aibă acelaşi tratament procedural. Totodată, ministrul a solicitat un scurt răgaz membrilor Asociației pentru a cere un raport referitor la modul în care s-a lucrat la dosarul Revoluției din 1990 și până astăzi, a precizat Teodor Mărieş.

18 dec. 2015, 20:36
Teodor Mărieş: Ministrul Raluca Prună va cere un raport privind modul în care s-a lucrat la dosarul Revoluţiei

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, s-a întâlnit vineri cu preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Marieş, la sediul Ministerului Justiţiei.

Citeşte şi: Revoluţionarii au depus la instanţa supremă plângeri împotriva clasării dosarului Revoluţiei

Cei doi au discutat despre faptul că, după aproape 26 de ani de la evenimentele care fac obiectul dosarului Mineriada şi a dosarului Revoluţiei, acestea nu sunt soluţionate. Ministrul Justiţiei va cere Ministerului Public o informare detaliată privind actele de procedură realizate de Parchet în perioada dintre mai 2011 (data primei hotărâri CEDO pe acest subiect) şi octombrie 2015 (data clasării dosarului).

„Din păcate a fost nevoie de hotărâri CEDO în dosarul privind evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989 şi dosarul Mineriadei. Sunt convinsă că, în urma acestor hotărâri, sistemul judiciar din România va acorda atenţia cuvenită astfel încât din raţiuni de simetrie şi logică juridică ambele dosare sa aibă acelaşi tratament procedural”, a declarat Raluca Prună, după întrevedere.

Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989 Teodor Mărieş a declarat, vineri, la ieşirea de la discuţia cu ministrul Justiţiei Raluca Prună, că aceasta a solicitat un răgaz pentru a cere un raport de informare de la Parchet legat de clasarea dosarului Revoluţiei, iar discuţia va fi reluată anul viitor.

„Din punct de vedere al Asociației 21 Decembrie, dictatura a picat la Ministerul Justiției. Ne-a cerut să-i acordăm un scurt răgaz pentru a cere un raport despre cum s-a lucrat la acest dosar din 90 până acum, lucru cu care suntem de acord. Noi înșine am cerut un raport al procurorilor care au lucrat pe acest caz, dar Vasilache (șeful Parchetelor Militare, n.r.) a refuzat să ne dea”, a declarat Teodor Mărieș, la finalul unei întâlniri cu ministrul Justiției, Raluca Prună.

El a adăugat că i-a prezentat ministrului deciziile CEDO și în cazul Revoluției și al Mineriadei, despre care Raluca Prună a spus că știa. Ambele părți au stabilit o nouă întâlnire pentru data de 5 ianuarie 2016.

„I-am spus despre dosar, am informat-o despre toate demersurile pe care le-am făcut până acum, atacarea deciziei inițiale la procurorul ierarhic superior, plângerea la instanța supremă, deciziile CEDO etc. Din fericire, doamna ministru este un om care cunoaște foarte bine procedura CEDO”, a mai spus Mărieș.

Potrivit acestuia, termenul acordat de instanța supremă — 22 ianuarie — pentru judecarea plângerii împotriva rezoluției procurorilor de clasare a dosarului Revoluției este prea lung și și-a exprimat speranța ca acesta să fie preschimbat pentru 21 sau 22 decembrie, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Scrisoare EMOŢIONANTĂ a văduvei unui EROU ardelean de la Revoluţia din 1989 către POLITICIENI

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare au clasat, pe 23 octombrie, dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea și lipsirea de libertate a mai multor persoane, precum și distrugerea unor bunuri.