Ministrul Justiţiei: Voi depune în Parlament proiectul confiscării extinse, în curând

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat marţi că proiectul legislativ privind confiscarea extinsă va fi depus "în curând" în Parlament. 
Alina Costache
30 aug. 2016, 15:13
Ministrul Justiţiei: Voi depune în Parlament proiectul confiscării extinse, în curând

„Cred că este un proiect important pentru România. Dacă vrem bani la buget, trebuie să confiscăm banii furați, să-i redăm societății”, a afirmat Prună, care a participat la Târgu Ocna la Festivitatea de absolvire și de depunere a jurământului pentru promoția 2016 a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare (SNPAP) din localitate, singura instituție de învățământ de acest tip din România.

Raluca Prună a mai spus că pregătește, pentru a fi lansat în dezbatere publică, un pachet de legi de reformare a sistemului judiciar, dar nu a vrut să ofere detalii privind conținutul acestuia. „Nu pot să precizeze prevederi din aceste documente pentru că aș devansa dezbaterea acum, când mai avem câteva lucruri de pus la punct”, a precizat ministrul Justiției.

Un al treilea obiectiv vizat de Ministerul Justiției este cel referitor la reformarea sistemului penitenciarelor, pe care îl dorește concretizat printr-un proiect legislativ în Parlament, a mai menționat Prună.

„După încheierea, pe 9 septembrie, a dezbaterii publice lansate în urmă cu trei săptămâni, vom analiza propunerile de măsuri administrative și legislative ce s-au desprins din dezbatere în cadrul a cinci centre mari din țară — Iași, Cluj-Napoca, Craiova, Timișoara și București. Vor fi prezenți nu numai cei din Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și reprezentanți ai ONG—urilor care lucrează, au proiecte interesante în diverse penitenciare și care pot face sugestii. Ascultând toate părțile interesate din societate, o să facem o propunere, la jumătatea lunii septembrie, și o să depun un proiect pe masa Parlamentului”, a precizat ministrul Justiției.

Raluca Prună a reiterat, totodată, faptul că așteaptă din partea Parlamentului „o colaborare pe măsura interesului existent privind reformarea sistemului penitenciarelor”.

Ministrul a subliniat că, până la finalizarea obiectivului privind reforma din sistemul penitenciar, așteaptă de la noua conducere a ANPR „viziunea și determinarea de a schimba lucrurile în sistemul penitenciar și de a lua măsuri administrative care să aducă schimbarea imediată în viața celor care se află în detenție”.

Ea mai precizat că s-a fundamentat un plan de măsuri care vizează realizarea de investiții în infrastructura penitenciarelor din România.

Referindu-se la posibile sancțiuni din partea Uniunii Europene privind situația actuală din sistemul penitenciar românesc, Raluca Prună a menționat că sistemul de penitenciare „este costisitor peste tot”, România nefiind singura țară care are probleme în acest sector.

„Facem eforturi, dar nu suntem singurii cu probleme. Anul trecut, predecesorul meu a inițiat o scrisoare împreună cu omologul italian prin care cerea Uniunii Europene, Comisiei Europene, să se permită folosirea de fonduri europene pentru refacerea infrastructurii în sistemul penitenciar. La conținutul respectivei scrisori, inițiată de doi miniștri, au aderat alți 11 miniștri de justiție din statele europene, ceea ce face ca cel puțin 13 state membre ale UE, prin semnătura pe care miniștrii le-au pus pe scrisoare respectivă să admită că sunt probleme în sistemele penitenciare din țările lor. Sistemul de penitenciare este peste tot costisitor și nu este România singulară în avea probleme”, a punctat Raluca Prună.

Sursa: Agerpres

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce