Ministrul Mediului: 13% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din sectorul transporturilor

Publicat: Luni, 18 Aprilie 2016 16:41 // Actualizat: Luni, 18 Aprilie 2016 16:41 // Sursa: romaniatv.net

Tranziția către un tip de transport mai puțin poluant reprezintă o necesitate în Europa și, implicit în România, unde mai bine de 13% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din sectorul transporturilor, iar 96% dintre acestea sunt cauzate de transportul rutier, a afirmat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

'Reuniunea din Amsterdam a fost cu totul inovativă, de la discuțiile interactive între statele participante până la premiera europeană provocată de Președinția olandeză, de a pune la aceeași masă miniștrii Mediului și cei ai Transporturilor. Astfel, tranziția spre ceea ce Europa își dorește într-un viitor nu foarte îndepărtat, transporturi cu emisii zero, a fost demarată prin discuții transversale, între domenii care până acum erau tratate distinct. Această politică de abordare va fi continuată și de Slovacia, care va prelua Președinția Consiliului European și care anunță un viitor Consiliu Informal de Mediu la care să participe miniștrii europeni ai Mediului, Transporturilor și Energiei. Statele europene au punctat la unison că Europa este pregătită pentru tranziția spre transporturi cu emisii zero, fiind de acord că există atât tehnologie, cât și o așteptare a comunităților de business ca guvernele europene să creeze cadrele necesare unei tranziții în acest sens. Trecerea la transporturi cât mai puțin poluante este deja o necesitate în Europa: în România, de pildă, mai bine de 13% din emisiile de gaze cu efect de seră provin din sectorul transporturilor, iar 96% din acestea sunt datorate strict transportului rutier (...)', a subliniat Pașca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, în toate orașele din România planurile de mobilitate urbană durabilă sunt aproape de finalizare, iar ministerul de resort pregătește lansarea unui program de stimulare atât a achiziției de mașini electrice, cât și a dezvoltării unei infrastructuri adecvate pentru acest tip de autovehicule.

'România face pași concreți înainte în acest sens. În toate orașele din țară sunt aproape de finalizare planurile de mobilitate urbană durabilă, care trebuie să prevadă măsuri inteligente de organizare a traficului și programe de investiții pentru infrastructura mijloacelor de transport fără emisii. În paralel, Ministerul Mediului lansează Rabla PLUS, program prin care vrem să stimulăm populația să aleagă o mașină electrică în locul celei clasice. Numărul autovehiculelor electrice de pe șoselele din România este infim, comparativ cu cele din alte state europene: doar 600 față de zeci de mii, sau chiar sute de mii în alte state. Cred că asta se datorează în principal lipsei infrastructurii de încărcare în România a acestor tipuri de autovehicule, cu autonomie mai scăzută decât cele clasice. De aceea, prin Rabla PLUS vom finanța de anul acesta și inițiative de dezvoltare a acestei infrastructuri de alimentare', a precizat Cristiana Pașca Palmer.

În perioada 14 — 15 aprilie 2016, capitala Olandei, Amsterdam, a găzduit Reuniunea informală comună a miniștrilor Mediului și miniștrilor Transporturilor din Uniunea Europeană.

Delegația României a fost reprezentată la dezbateri de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, și ministrul Transporturilor, Dan Costescu, alături de specialiști din ambele ministere de resort.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8731
RON
26 Oct
noapte 8 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H