Ministrul Mediului, despre noile „forme de relief” din România: „Gropile de gunoi devin din ce în ce mai mari”

Șeful de la Mediu a declarat că Bucureștiul nu este deloc cel mai bun exemplu în ceea ce privește gestionarea gunoaielor. Capitala generează un milion de tone de deșeuri pe an, lucru deloc benefic pentru sănătatea mediului înconjurător și a populației.

30 nov. 2023, 10:23
Ministrul Mediului, despre noile „forme de relief” din România: „Gropile de gunoi devin din ce în ce mai mari”
Ministrul Mediului, despre noile „forme de relief” din România: „Gropile de gunoi devin din ce în ce mai mari”

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat miercuri că Bucureştiul nu este exemplul cel mai bun de gestionare serioasă a deşeurilor, în contexctul în care generează un milion de tone de gunoaie pe an. El a mai spus că deja în România putem spune că dobândim noi forme de relief, adică gropile de gunoi care devin din ce în ce mai mari.

Citește și: Ce salariu are un gunoier. Într-un oraș există și listă de așteptare pentru un astfel de post

Ministrul Mediului, despre gropile de gunoi din București

Ministrul Mediului a declarat că noile „forme de relief” formate din munții de gunoaie din țară nu sunt deloc un lucru de lăudat.

„Bucureştiul nu este exemplul cel mai bun de gestionare serioasă a deşeurilor şi Bucureştiul generează un milion de tone, pe an. Deja în Românfia putem spune că dobândim noi forme de relief, adică gropile de gunoi care devin din ce în ce mai mari, mai voluminoase şi din păcate o să lăsăm copiilor noştri, generaţiile viitoare, aceste gropi”, a subliniat ministrul.

Mircea Fechet a mai spus că „din păcate facem obiectul unor proceduri de infringement, parte dintre ele vizând şi managementul deşeurilor”.

„Dintre aceste proceduri, cea mai gravă, în opinia mea, este o cauză în care statul român a fost deja condamnat din 2018, pentru neînchiderea unor depozite de deşeuri”, a spus ministrul, explicând că atunci când o groapă de gunoi îşi atinge capacitatea maximă de depozitare, mai mulți specialiști în domeniu intervin și elaborează un proiect tehnic pentru a da o soluție pentru a nu pune în pericol populaţia și mediul înconjurător.

O altă zonă din țară care suferă din cauza gunoaielor este chiar cel mai digitalizat și modern din România. Cluj-Napoca este sufocat de deșeuri, iar locuitorii au făcut numeroase plângeri la Primărie în acest sens, spunând că nu mai suportă mirosurile neplăcute din atmosferă. Dan Tarcea, viceprimarul orașului, susţinea vara aceasta că mirosul provine de le Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, centru care colectează deșeurile din tot județul. Emil Boc, însă, a declarat că cei de la controlul mediului nu au putut indentifica încă sursa mirosurilor.

Citește și: Amenzi uriaşe, de până la 12 500 de lei, pentru cei care nu respectă colectarea selectivă a gunoiului. De când intră în vigoare această măsură