Ministrul Mediului: Doi lei garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil nu se poate. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5-0,6 lei

Propunerea de valoare a garanţiei pe care cetăţenii ar urma să o plătească pentru achiziţionarea unui produs în ambalaj reutilizabil este de 0,5 - 0,6 lei/bucata, a spus marţi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

20 mart. 2018, 12:25
Ministrul Mediului: Doi lei garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil nu se poate. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5-0,6 lei

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei, după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 – 0,6 lei/bucată a declarat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai spus că se lucrează la modificarea legislaţiei privind introducerea unui tarif diferenţiat, care să încurajeze colectarea selectivă.

„Nu ne-am dorit nicio clipă să îndepărtăm din lanţ colectorii de deşeuri. Dimpotrivă, vrem să recunoaştem exact colectorii care fac performanţă, colectorii care îşi îndeplinesc obligaţiile, care înregistrează fiscal tot ceea ce agonisesc, astfel încât transparenţa de care dăm dovadă să fie una pe care cu toţii ne-o dorim. (…) Lucrăm acum inclusiv la modificarea legislativă privind introducerea unui tarif diferenţiat, în sensul să implementăm un instrument economic pe care să ni-l asumăm noi, românii, şi să-l prezentăm Comisiei Europene ca fiind o emanaţie corectă în speţa de a ne duce spre promovarea colectării selective. Tariful diferenţiat trebuie să determine dorinţa românilor de a putea colecta selectiv deşeurile şi de a plăti numai pentru cantitatea de deşeu umedă pe care o produce”, a mai spus ministrul.
În prezent, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje propune ca instituţiile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată a deşeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă. De asemenea, mai prevede că operatorii economici care introduc în ţară produse în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să aplice garanţie pentru ambalaje, în valoare de 2 lei de bucată. Potrivit Ordonanţei, garanţia poate fi recuparată la returnarea ambalajului.