SCANDALOS | Ministrul Mediului ia apărarea prinţului care a împuşcat cel mai mare urs din România. „Este extrem de greu să stabilești exact ursul”

Ministrul Mediului a luat apărarea prinţului austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că a împuşcat cel mai mare urs din România. Tanczos Barna a precizat că este "extrem de complicat" să stabilească dacă animalul sălbatic ucis de prinţ este cel pentru care primise derogare de la Ministerul Mediului.

05 mai 2021, 13:18
SCANDALOS | Ministrul Mediului ia apărarea prinţului care a împuşcat cel mai mare urs din România. „Este extrem de greu să stabilești exact ursul”

Ministrul Mediului ia apărarea prinţului care a împuşcat cel mai mare urs din România. De altfel, Tanczos Barna (UDMR) a explicat că a fost demarat un control în acest caz, însă a aruncat vina pe urșii care „creează probleme”

„Am avut mai multe cereri de intervenție de extragere de la acea asociație. Din trei solicitări, una a fost aprobată. Am demarat un control, nu știm încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulți urși problemă. Documentațiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme. (…)

Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificare și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuțiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare”, a declarat Tanczos Barna, la Digi24.

Citeşte şi: Cel mai mare urs din România a fost ucis de un prinț din Austria! Primise derogare pentru eliminarea unei alte ursoaice

Ministrul Mediului ia apărarea prinţului care a împuşcat cel mai mare urs din Europa. „Au ieșit din bârlog aceste animale sălbatice și creează foarte multe probleme în țară”

În schimb, Ministrul Mediului a afirmat că există foarte multe cereri depuse pentru urşii care „creează probleme”.

„Sunt cereri depuse pentru mai multe exemplare care creează probleme. Vin zilnic cereri din teritoriu. Au ieșit din bârlog aceste animale sălbatice și creează foarte multe probleme în țară. Dar asta nu înseamnă că prin extragerea a două exemplare din miile din țară se rezolvă problemele peste tot. (…) Aprobările se dau doar în cazurile în care este necesară intervenția. Se depune o cerere la direcția de biodiversitate din minister, se analizează dacă dosarul este complet, se emite un ordin, după care executarea se face cu autoritățile locale și asociația de vânătoare. Nu există o taxă”, a mai declarat ministrul, conform sursei citate.

Citeşte şi: EXCLUSIV! De ce vor politicienii să omoare urşii din România şi de când au devenit ei o problemă?! De la “noi am fost aleşi de oameni nu de ursi” la “toţi căutăm să mâncăm cea mai mare bucată de carne!” Reactia WWF, singurii care mai apără urşii din ţară!

Potrivit sursei citate, Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula. În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Garda de Mediu anchetează uciderea celui mai mare urs din România

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a precizat miercuri că au fost demarate deja verificări în acest caz.

„La nivelul Gărzii de Mediu am declanșat o anchetă încă din 29 aprilie. Am luat toate hârtiile, le cercetăm. Avem echipa în teren care verifica ce a fost împușcat, ce trebuia să fie împușcat. Aceste documente vor merge probabil către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Să vedem dacă evaluarea e făcută corect sau incorect. Vrem să mergem înainte cu poliția română, să identificăm cazul, să vedem în ce condiții a fost împușcat exemplarul respectiv. Să vedem dacă documentele au fost întocmite corect. Vrem să vedem dacă declarațiile celor care au făcut sesizările privind pagubele făcute de ursoaică sunt reale. Categoric, se poate ajunge și la dosar penal, vrem să stopăm orice incident similar în viitor”, a declarat Berceanu la Antena 3.

Organizațiile Agent Green și VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat este probabil cel mai mare din UE.