Ministrul Mediului: Proiectul de la Roşia Montană poate fi declarat unul de interes public numai prin lege

Declararea proiectului de la Roşia Montană drept unul de interes public nu se poate face decât prin lege, a declarat, marţi, în cadrul Comisiei Speciale pentru proiectul minier, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

24 sept. 2013, 09:39
Ministrul Mediului: Proiectul de la Roşia Montană poate fi declarat unul de interes public numai prin lege

„Dacă proiectul este respins de către Parlament, există două elemente tehnice. Unu – în momentul în care luăm în calcul emiterea unui acord de mediu, nu putem să facem abstracţie de garanţiile de mediu. În al doilea rând, nu putem să continuăm acordul de mediu dacă nu există o lege care să definească clar că acest proiect este unul de interes public deosebit. Declararea acestui proiect nu se poate face decât prin lege. Dacă proiectul va fi adoptat de către Parlament, atunci iniţierea procedurii şi propunerea acordului de mediu nu va ţine doar de Ministerul Mediului, ci de toate celelalte ministere şi de către specialişti”, a explicat ministrul Mediului.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.