Ministrul Mircea Duşa: Suplimentarea trupelor româneşti în Afganistan, decisă în CSAT

România ar putea suplimenta numărul militarilor care vor rămâne în Afganistan anul viitor. Decizia va fi luată în CSAT şi vine după ce Statele Unite au decis să menţină acelaşi număr de militari în zonă. În acest moment România are adoptată o decizie care prevede ca anul viitor să rămână în Afganistan doar 200 de militari.

16 oct. 2015, 12:40
Ministrul Mircea Duşa: Suplimentarea trupelor româneşti în Afganistan, decisă în CSAT

Întrebat dacă se vor suplimenta forţele militare în această ţară, Mircea Duşă a spus că Ministerul Apărării a anunţat, deja, în CSAT că România va menţine în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea şi instruirea armatei afgane.

Citeşte şi: Ministrul Duşa, zbor cu un avion F16 la exerciţiul militar de la Câmpia Turzii VIDEO

„Am avut discuţie cu secretarul adjunct al Apărării SUA, Robert O.Work. I-am informat despre această discuţie pe domnul Iohannis, pe domnul Ponta şi o decizie de suplimentare a efectivelor nu poate fi luată decât în CSAT şi cu informarea Parlamentului”, a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, consideră că decizia preşedintelui SUA, Barack Obama, de a menţine trupele americane la acelaşi nivel în 2016 în Afganistan este una „bună” şi a spus că România va discuta în CSAT o posibilă suplimentare a trupelor în această ţară.

Securitatea din Afganistan s-a deteriorat din cauza reactivării talibanilor, dar şi a ISIS. Cred că decizia pe care preşedintele Obama a anunţat-o este una bună, având în vedere că cele 14 brigăzi pe care afganii le au constituite încă nu au capacitatea operaţională de a asigura securitatea Afganistanului şi măsura luată de preşedintele Obama, cea de a menţine nivelul trupelor în 2016 la nivelul actual, este o decizie bună. Noi deja am anunţat la şedinţa CSAT că vom menţine în Afganistan 200 de instructori care să asigure pregătirea şi instruirea armatei afgane şi, la apelul pe care l-a făcut preşedintele Obama şi după discuţiile pe care o să le am cu secretarul Apărării SUA, cu domnul Carter, vom vedea ce solicitări sunt de planificare a forţelor pe anul viitor. O să discutăm acest subiect al suplimentării efectivelor, o decizie nu poate fi luată decât în CSAT şi cu informarea Parlamentului”, a spus Duşa.

Potrivit acestuia, România este al treilea stat contributor cu forţe militare în Afganistan, SUA având cei mai mulţi militari, urmate de Germania, scrie Mediafax.

„Avem, în momentul de faţă, 650 de militari, din care 200 sunt ofiţeri instructori pentru armata afgană, iar în jur de 420 participă la misiuni de asigurare a pazei şi securităţii”, a afirmat Duşa.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat joi că Statele Unite au decis menţinerea a 9.800 de militari americani în Afganistan în cursul anului 2016 şi a 5.500 în 2017.

În ultimii 12 ani, România a participat la acţiunile NATO din Afganistan cu un efectiv total de 25.000 soldaţi.

La începutul anului, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, declara că a fost aprobat un calendar de retragere a trupelor româneşti din Afganistan, care prevedea ca, din luna octombrie, să mai rămână în această ţară doar circa 200 de militari care să se ocupe de instruirea armatei afgane.