Ministrul Muncii, anunţ oficial pe Facebook. Noi ajutoare pentru românii cu probleme

Sunt peste 20 de milioane de euro pentru persoanele cu dizabilități din România. Anunţul a fost făcut pe Facebook de ministrul Muncii.
Filip Stan
20 mai 2024, 12:28
Ministrul Muncii, anunţ oficial pe Facebook. Noi ajutoare pentru românii cu probleme

Ministrul Muncii anunţă că Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Unităţilor Administrativ-Teritoriale (UAT) pot accesa un buget de peste 25,4 milioane de euro în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”, pentru a dezvolta serviciile destinate persoanelor cu astfel de probleme, informează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-o postare publicată, luni, pe pagina de Facebook a instituţiei.

„România este în plin proces de dezinstituţionalizare care presupune incluziunea socială a persoanelor adulte cu dizabilităţi. În cadrul acestui apel pot fi construite de la zero servicii sociale care să susţină aproape 5.000 de persoane cu dizabilităţi să aibă un trai independent. Invit autorităţile locale să scrie proiecte şi să acceseze aceste fonduri necesare pentru a avea o societate incluzivă care să asigure o viaţă mai bună pentru oameni”, a declarat ministra de resort, Simona Bucura-Oprescu.

EXCLUSIV / Simona Bucura-Oprescu, noi detalii despre recalcularea pensiilor. Ce trebuie să facă cei ce vor mai mulți bani lunar: „Noi dăm dreptul, dar pensionarii aduc actele”

Potrivit instituţiei, cu un buget total de 25,41 milioane de euro (126,33 milioane de lei, fără TVA), în cadrul acestui apel autorităţile locale pot accesa fonduri pentru construirea de la zero a 36 de servicii comunitare noi, reprezentând centre de zi, centre de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu sau centre de servicii de asistenţă şi suport.

„Rolul noilor servicii comunitare este să prevină instituţionalizarea, să crească calitatea vieţii persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate şi să asigure sprijin pentru viaţă independentă şi integrare în comunitate”, notează sursa citată.

Legea nr. 7/2023 privind susţinerea procesului de dezinstituţionalizare a persoanelor adulte cu dizabilităţi, aplicarea unor măsuri de accelerare a acestuia şi de prevenire a instituţionalizării prevede obiectivele şi indicatorii de performanţă cu privire la numărul de persoane dezinstituţionalizate, care condiţionează finanţarea de la bugetul de stat a serviciilor sociale rezidenţiale.

Mai mult sprijin pentru persoanele cu dizabilități

Astfel, conform datelor Ministerului Muncii, până la data de 30 iunie 2026, numărul persoanelor instituţionalizate la nivel naţional trebuie redus cu 5.776, iar până la 30 iunie 2030 cu încă 1.150 de persoane.

Citește și: Cine sunt pensionarii care vor avea parte de dublă recalculare și dublă majorare a pensiei din septembrie. Șeful Casei de Pensii: Avem termen 6 luni să facem cea de a doua recalculare

Calendarul actualizat al apelului „Dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”, pentru depunerea proiectelor, a fost prelungit până la data de 30 iunie 2024. Solicitările se fac exclusiv prin platforma electronică dedicată PNRR, la următorul link: https://proiecte.pnrr.gov.ro.

Apelul face parte din Componenta 13 – Reforme sociale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), Investiţia I.2 – Reabilitarea, renovarea şi dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, ţinta 396 – Noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
SE CONFISCĂ mașinile pe loc. Regulile se aplică deja LA GRANIȚA cu România
Playtech.ro
Țeapa pe care și-a luat-o un român într-o benzinărie din Grecia: Aveți mare grijă, verificați pompa
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
DETALII NOI | Primele DECLARAȚII ale presupusului criminal al doctoriței din Brăila. A procedat fix ca în filme 😱
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Traian Băsescu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România
MediaFlux
LUMEA intră în RĂZBOI! RUSIA a ANUNȚAT după GESTUL NATO
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'