Ministrul Muncii anunţă schimbarea salarizării bugetarilor pe perioada stării de urgenţă. Cu cât scad lefurile

Premierul Ludovic Orban afirmă că a fost gândit un mecanism prin care, în unele zone ale sistemului public, jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile, iar restul să fie "plătiţi într-un fel de şomaj tehnic şi invers". "Acest mecanism trebuie să asigure funcţionarea zonei publice", spune Orban, menţionând că nu pot fi afectate sistemul sanitar, cel de ordine publică, militar sau de asistenţă socială. Şi ministrul Muncii a venit cu precizări pe Faceebook. 

08 apr. 2020, 20:03
Ministrul Muncii anunţă schimbarea salarizării bugetarilor pe perioada stării de urgenţă. Cu cât scad lefurile

Salarizarea bugetarilor se schimbă.Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirmă că a pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera „o stare de fapt din sistemul public”. „«Şomaj tehnic» în instituţiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază”, spune ea.

„Trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendința de a se rămâne acasă. Este și o perioadă în care autoritățile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenție.

În fața acestei realități, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituții, autorități, companii publice, regii cu capital de stat care să le asigure funcționalitatea pe durata stării de urgență dar care să țină cont și de dorința evidentă a multor angajați de a rămâne la domiciliu și, bineînțeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă și plată. „Șomaj tehnic” în instituțiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajaților de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotație, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază.

Este o propunere asumată. După consultări, inclusiv cu autorități locale și după evaluări. Da, după toate acestea și după ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumată.

Pentru corectitudine”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook. 

Ludovic Orban anunţă cum se va face salarizarea bugetarilor pe criză: 15 zile normal, 15 zile şomaj tehnic 

Şi Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la B1 Tv, că se pregăteşte o reglementare pentru angajaţii din sistemul public.
 
„Sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar avem nevoie de resurse suplimentare. Nu putem afecta zona de spitale, DSP, ambulanţe, zona MAI cu jandarmi, pompieri, poliţişti, nu putem afecta zona militară. Sunt mai greu de afectat zona Ministerului Muncii, pentru că ANOFM este implicată în acordarea şi procesarea sumelor pentru somajul tehnic, AJPIS, ITM, Casele de Pensii sunt implicate. Sunt zone publice unde nu putem lua măsuri similare cu somajul tehnic”, a explicat premierul.
 
El a spus că, pentru alte zone, a fost gândit „un mecanism care ţine de evitarea riscului de răspândire a viruslului”.
 
„Împărţim angajaţii în două, fiecare parte să poată menţine funcţionalitatea instituţiei publice. Fiecare angajat lucrează 15 zile, restul sunt plătiţi într-un fel de şomaj tehnic şi invers. Acest mecanism trebuie să asigure funcţionarea zonei publice. Practic, jumătate din angajaţi vor fi într-o formă de şomaj tehnic şi beneficiază de 75% din salariul mediu brut”, a afirmat Orban.