Ministrul Muncii: Aplicarea corecţiilor salariale, de la 1 ianuarie 2017, presupune 800 de milioane de lei în plus

Aplicarea ordonanței privind corecțiile salariile în Educație de la 1 ianuarie 2017 ar presupune un efort financiar de 800 de milioane de lei în plus, a declarat, marți, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
Iulian Tudor
24 mai 2016, 15:29
Ministrul Muncii: Aplicarea corecţiilor salariale, de la 1 ianuarie 2017, presupune 800 de milioane de lei în plus

Astăzi sindicatele, partenerii sociali, reprezentanți ai părinților din sistemul educațional au venit și au spus că există niște detalii tehnice asupra textului de ordonanță și m-am bucurat foarte tare pentru s-a început cu acest lucru. Aceasta înseamnă că e loc de a lucra împreună. Ne-au dat sugestii pe care le-am găsit, pe unele dintre ele, extrem de binevenite în ceea ce privește textul efectiv pe partea acesta de familie ocupațională de Educație. Iar pe grilă, în afara observației legate că pe partea universitară, unde noi încurajăm numai asistenții debutanți să crească și avem o problemă la nivel de conferențiari, nu am avut discuții contradictorii. În principiu, grila a fost gândită ca fiind în regulă pentru sistemul educațional. Ce au scos în evidență sindicatele a fost că ei nu acceptă (majorarea salariilor n.r.) de la 1 august 2017, ci de la 1 ianuarie 2017. Evident, nu trebuie să fi geniu matematic și să îți dai seama că asta înseamnă 800 de milioane de lei în plus, a spus ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că va analiza cerințele sindicale, iar spre sfârșitul săptămânii va mai avea loc o întâlnire cu partenerii sociali.

Noi am preferat să luăm act de această observație a părții sindicale și să ne concentrăm pe rezolvarea detaliilor tehnice pentru a putea termina textul ordonanței și pe partea legată de impact și posibilitatea de a vedea cum putem răspunde cerințelor sindicale, să reanalizăm și să ne întâlnim spre sfârșitul săptămânii acesteia„, a adăugat șeful de la Muncă.

Ministrul a explicat că nu este vorba de majorări salariale, ci despre eliminarea unor discrepanțe care au ca efect ajustarea salariilor în sus.

Readuc aminte că astăzi ceea ce am făcut a fost să discutăm o propunere a Guvernului pe o grilă pe care noi o pregătisem oricum ca un scenariu pentru familia ocupațională de Educație. Readuc aminte că discutăm despre ordonanța care se ocupă de corecții și de aranjarea unei grile în mod echitabil și nu neapărat de creșteri salariale. Ceea ce a fost vehiculat ca procent, acel 10%, care de fapt este 9,4%, este un procent, în medie, de creștere a masei salariale, dar că esența ordonanței și a grilei pentru familia de Educație sunt corecții și reașezări în grila salarială. Consecința asupra masei salariale este aceasta pe care o auziți, dar nu este vorba de a crește salariile Educației ca și scop în sine. Ele sunt ajustate, evident în sus, prin această grilă propusă„, a menționat Dragoș Pîslaru.

Sindicaliștii din Educație au anunțat marți că vor menține graficul de proteste anunțat și marșul programat pe 1 iunie, dacă Executivul nu va găsi până joi o soluție acceptabilă la solicitările lor. „Așa cum s-a anunțat, pe 1 iunie va avea loc un marș de mare amploare în București, pe traseul Piața Victoriei—Palatul Cotroceni. Dacă Guvernul găsește până joi o soluție acceptabilă, evident că acest lucru se poate suspenda. Dar, deocamdată, rămâne graficul așa cum l-am stabilit„, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor de marți de la Guvern.

Sindicatele din învățământ au revenit, marți, la negocieri cu reprezentanții Guvernului, în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloș de creștere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Liderii de sindicat au cerut membrilor Guvernului ca Ordonanța privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate, și au subliniat că nu vor accepta o diferență de un an în aplicarea acestui act normativ.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Lidia Buble, desființată după ce a pozat topless: „Ce o să fie în sufletul părinților tăi?!”
Fanatik.ro
Orașul unde va fi dezvoltat un proiect de transport public unic în România. Va fi similar celor din Elveția și Germania, investiția e uriașă, 250 de milioane de euro
Capital.ro
Interzis pe balcon! Regulă pentru românii care care stau la bloc! Termenul este de 3 zile
Playtech.ro
De ce tot mai mulți oameni pun o frunză de dafin în carcasa telefonului. Trucul care a devenit viral
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Ce i-ar fi șoptit Brigitte lui Emmanuel Macron după gestul neașteptat. Dezvăluirile unui expert în citirea pe buze
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Au apărut crenvurștii Dubai. Prețul nu este mic deloc
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Cod roșu de inundații prelungit! Lista zonelor afectate
Cancan.ro
Artista din România care a fost diagnosticată cu cancer: 'Doctorul mi-a dat câteva zile' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a aflat secretul lui George Simion și Călin Georgescu. Cine îi conduce pe cei doi: Acolo a primit niște ordine
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Cei doi copaci pe care nu ar trebui să îi ai în curte. De ce nu trebuie plantați niciodată lângă casă
MediaFlux
Înălțarea Domnului 2025: Tradiții, superstiții și greșeli de evitat pentru joi, 29 mai
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA