Ministrul Muncii, discuţii cu angajatorii pentru eliminarea muncii la negru: „Nu există acest curent din perspectiva celor care creează locuri de muncă”

Ministrul Muncii a avut discuţii cu angajatorii din Timişoara despre fenomenul muncii la negru. Raluca Turcan a declarat că aceştia îşi doresc să crească numărul angajaţilor şi a producţiei, fără tendinţe de disponibilizări.

10 sept. 2021, 22:23
Ministrul Muncii, discuţii cu angajatorii pentru eliminarea muncii la negru: „Nu există acest curent din perspectiva celor care creează locuri de muncă”
Ministrul Muncii, discuţii cu angajatorii pentru eliminarea muncii la negru: "Nu există acest curent din perspectiva celor care creează locuri de muncă"

Ministrul Muncii a discutat cu angajatorii de la Timişoara despre fenomenul muncii la negru, dar și despre slaba pregătire a muncitorilor, o posibilă soluție în acest sens fiind „întărirea sistemului dual”.

Ministrul Muncii, discuţii cu angajatorii despre munca la negru

Raluca Turcan a declarat vineri, la Timişoara, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu angajatorii s-a prefigurat o dorinţă a acestora de a creşte numărul angajaţilor şi a producţiei, fără tendinţe de disponibilizări, potrivit Agerpres.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii în toate aceste zile, proiecţiile acestora sunt de creştere a numărului locurilor de muncă inclusiv de creştere a producţiei. Deci nu există acest curent din perspectiva celor care creează locuri de muncă”, a spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Muncii a mai anunţat că a declanşat o campanie de identificare a muncii la negru şi la gri pentru a vedea amploarea fenomenului muncii în afara cadrului legal.

Citeşte şi Raluca Turcan, anunţ pe Facebook despre recalcularea pensiilor: „Pensiile şi salariile vor fi plătite la timp”

„Dacă mă raportez la amenzile pe care le-am dat pe parcursul anului trecut şi de începutul anului acesta pe controalele de muncă efectuate putem pune că avem o problemă. La finalul campaniei vom evalua şi vom prezenta datele şi vom face publice şi măsurile. Până atunci pregătim o modificare a cadrului legal prin care să definim ce înseamnă munca subdeclarată în România, pentru că acum nu este definită printr-un cadru legal, şi intenţionăm să dăm mai multă libertate inspectorilor de muncă când descoperă în teritoriu situaţii de muncă la negru sau subdeclarată”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul a adăugat că problema concediilor medicale în România există şi trebuie reglementată de Ministerele Sănătăţii, Muncii şi de Interne, pentru că acolo unde sunt fraude, instituţiile statului trebuie să intervină.

„Problema concediilor medicale în România există, nu poate fi negată (…) există şi pentru mediul economic, problemă sesizată în discuţiile pe care le-am avut cu reprezentanţii mediului de afaceri, dar aceasta nu ţine de Ministerul Muncii, Sănătăţii şi cel de Interne, pentru că eu cred cu tărie că acolo unde există fraude în privinţa acordării de concedii medicale, instituţiile statului trebuie să intervină”, a afirmat Raluca Turcan.

Citeşte şi Raluca Turcan se laudă cu crearea de noi locuri de muncă, INS o contrazice: „420.000 de mii de şomeri în România”