Discuţii Cioloş – sindicate, la Guvern: „Premierul nu exclude o MAJORARE a salariului minim” UPDATE

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanţii sindicatelor pentru a discuta despre creşterea salariului minim. La finalul discuţiilor, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunţat că premierul Dacian Cioloş nu exclude majorarea salariului minim.

11 dec. 2015, 10:03

Discuţiile dintre premierul Dacian Cioloş şi liderii sindicatelor au durat aproape două ore. La finalul întâlnirii, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că sunt „argumente pentru creşterea salariului minim, dar sunt si semne de intrebare legate de oportunitate” şi „ceea ce nu doreste Guvernul e sa ia aceste decizii sub presiune, rapid, pe repede inainte, fara a analiza riguros datele”.

„Premierul nu exclude o majorare a salariului. Este o chestiune de interes național. Va urma o analiză riguroasă, pe date și pe elementele de relevanță în luarea acestei decizii, în scurt timp, într-un fel sau altul. (…) Ceea ce nu dorește Guvernul României este să ia aceste decizii sub presiune, rapid, pe repede înainte, fără a analiza riguros datele, pentru că, sigur, sunt argumente în favoarea creșterii salariilor, numeroase, dar sunt și semne de întrebare legate de oportunitatea acestei creșteri în acest moment, fără o analiză detaliată care ține cont de disparități regionale, de disparități sectoriale și, evident, de capacitatea economiei de a susține această majorare„, a declarat Dan Suciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că, în cadrul discuției cu premierul, sindicaliștii au prezentat „date interesante” de care s-a „luat notă” și că analiza de oportunitate a acestei decizii va începe prin întâlnirea de vinerea viitoare a reprezentanților sindicatelor cu ministrul Muncii și cu cel al Finanțelor.

Până la finalul anului, Guvernul va trebui să ia o decizie, de majorare sau de păstrare la actualul nivel. Asta nu înseamnă că pe parcursul anului (viitor — n.r.), indiferent de cum e decizia, nu vom revedea această situație, în funcție de datele pe care le analizăm”, a explicat Suciu.

El a susținut că în cazul majorării salariului minim pe economie nu se poate vorbi de un efort bugetar, ci că impactul vizează mai degrabă mediul privat.

În cazul acesta nu vorbim de un efort bugetar. În sectorul public numărul angajaților cu salariul minim pe economie este nesemnificativ, în momentul în care avem această creștere de 10%. Din perspectiva bugetului de stat, lucrurile nu se schimbă. Chestiunea ține de sectorul privat. Există ramuri în care un salariu minim în creștere poate fi un handicap, există zone în țară în care salariul minim în creștere poate fi încorporat în sectorul privat. Nu vorbim aici de București, dar există disparități regionale și disparități structurale în economia României de care vrem să ținem cont. Nu vrem să ajungem în situația în care în locul salariului minim să se opteze pentru ajutorul social. (…) Forțarea unei creșteri salariale fără să ținem cont de aceste disparități regionale duce la acest risc„, a mai spus Suciu.

La rândul său, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că va urma o nouă rundă de disucţii pe tema salariului minim

„În cadrul discuțiilor au fost prezentate câteva aspecte tehnice legate de implicațiile creșterii salariului minim. Astfel, a rămas stabilit ca vinerea viitoare, pe 18 decembrie, la ora 13,00, la Ministerul Muncii, care asigură și secretariatul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, să existe o întâlnire la care va participa și Ministerul Finanțelor, dar și confederațiile patronale reprezentative, împreună cu confederațiile sindicale pentru a finaliza analiza necesară unei decizii legate de salariul minim pe economie garantat în plată de la 1 ianuarie 2016”, a spus Hosu.

La începutul întâlnirii cu sindicatele, premierul Dacian Cioloș le-a transmis liderilor organizațiilor sindicale cu care discută la Palatul Victoria că dorește un dialog pragmatic și eficient și nu unul „de dragul imaginii”.

A fost o perioada foarte intensă (…) în care principala prioritate a fost să elaborăm cât mai repede bugetul. Ați văzut, pe de altă parte, că am luat în considerare multe lucruri care au fost discutate și cu dumneavoastră înainte. A fost important pentru noi să putem finaliza cât mai repede elaborarea bugetului, ca să nu ne prindă sfârșitul anului fără un buget adoptat. Vreau însă să fie clar pentru dumneavoastră faptul că acest guvern este un guvern al dialogului, am spus-o, și doresc un dialog pragmatic și eficient, nu doar de dragul dialogului și de dragul imaginii. Doamna ministru al Muncii în numele Guvernului este cea care va dialoga în permanență cu dvs – înțeleg că o cunoașteți, ați avut deja discuții cu dânsa – și sper ca încrederea pe care o aveți în dânsa să se răsfrângă pozitiv asupra întregului Guvern”, a declarat premierul.

CITEŞTE ŞI Sindicaliştii discută, vineri, cu Dacian Cioloş despre salariului minim

Cioloș s-a declarat dispus să discute toate subiectele solicitate de sindicate și a anunțat că a luat notă de cererea privind convocarea comisiei tripartite.

Din partea Guvernului, la discuții s-au mai aflat cei doi vicepremieri, Vasile Dîncu și Costin Borc, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, și ministrul Muncii, Ana Costea. Din partea sindicatelor au fost  prezenți reprezentanți ai CNS Cartel ALFA, CNSLR Frăția, Blocului Național Sindical, Confederației Sindicatelor Democratice din România și CS ‘Meridian’.

La începutul săptămânii, cinci confederaţii sindicale au cerut Guvernului să nu blocheze creşterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie.

CITEŞTE ŞI Ministrul Muncii, chemat de urgenţă la Cotroceni. SCANDAL la comisia parlamentară: „Nu se poate aşa ceva!”

Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a precizat, înainte de discuţii, că problema majorării salariului minim pe economie se află pe agenda Guvernului, dar este nevoie de un studiu de impact privind efectele majorării asupra IMM-urilor.

Astăzi, la ora 13.00, premierul îi primește pe reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative. Se va demara procedura în urma discuțiilor pe care le avem. Ministerul Muncii a prezentat și o să prezinte proiectul, care într-adevăr există și a fost redactat de Ministerul Finanțelor Publice împreună cu Comisia Națională de Prognoză, însă în ședința de Guvern din această săptămână s-a ridicat problema elaborării unui studiu pentru întreprinderile mici și mijlocii, care au semnalat o grevare a domniilor lor cu privire la majorarea în cuantumul pe care l-ați prevăzut pentru ianuarie 2016. Deci problema se află pe agenda Guvernului„, anunţa ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea.

Întrebarea a fost adresată de fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, care a precizat că există un studiu de impact cu privire la aplicarea unei majorări a salariului minim și că acest studiu a fost realizat de Comisia Națională de Prognoză.