INTERVIU EXCLUSIV. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre dubla majorare a pensiilor din anul 2024. Calendarul aprobat

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vine cu vești excelente pentru pensionari în prima zi din 2024.
Filip Stan
01 ian. 2024, 20:28
INTERVIU EXCLUSIV. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre dubla majorare a pensiilor din anul 2024. Calendarul aprobat

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit despre noua lege a pensiilor, despre majorarea pensiilor și recalculare.

„2024 va fi primul an în care românii vor primi pensii majorate si în care vor beneficia de două momente – cheie. Creșterea de 13,8% a punctului de pensie și punerea în plată a recalculării de la 1 septembrie 2024. Arătăm că munca stăruitoare învinge totul. Cu colegii de la MM și CNPP am muncit pe rupte ca să fim gata cu o lege bună, la timp. nu numai pensionarii, ci și noi care muncim acum, să știm că avem o lege bună, respect când iesim la pensie”, a declarat Simona Bucura Oprescu la România TV.

Pensionarii își primesc primele pensii majorate. Însă sunt zile libere la început de an. Când ajung banii la pensionari?

„E important să știe pensionarii că de pe 16 decembrie am început printarea taloanelor de pensie pentru ianuarie 2024. Banii sunt în buget, taloanele sunt printate și cei de la poștă vor începe din ianuarie să ducă pensiile prin poștă. E important să știe că și cei care primesc pensiile le vor primi la jumătatea lui ianuarie”.

Deci nu există riscul să fie întârzieri?

„Pensiile vor ajunge la timp, pensionarii trebuie să știe că banii sunt în buget și trebuie să știe că în ianuarie și septembrie vor beneficia de drepturi conferite de lege”.

Al doilea moment – cheie e recalcularea pensiilor în septembrie? Cine va beneficia de majorare dupa recalculare?

„Recalcularea aduce ce ne dorim cu toții, echitate în sistemul public. Pentru muncă și contribuții egale să avem pensii egale. Românii care au iesit în perioade diferite, pe pensii diferite, dar care au avut aceleasi contributii, care au muncit la fel, din păcate au primit pensii diferite. De la 1 septembrie să știe că primesc același cuantum al pensiilor. Pensiile celor care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13 lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții de asigurări sociale trebuie să știe că vor avea pensii mai mari fiindcă după noua lege a pensiilor și acestea vor fi luate în calcul ca venituri contributive. Noua lege a pensiilor încurajează munca, cu cât muncești mai mult cu atât vei avea o pensie mai mare. Peste trei milioane de români vor avea pensii mai mari în urma recalcularii.  Aceste pensii v0r fi puse în plată în septembrie pentru că pensiile se plătesc lună de lună”, a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la RTV.

S-au făcut mai multe simulări. După recalculări cât de puternice vor fi creșterile?

„Fiecare pensionar e unic și calculul pensiei fiecărui pensionar e unic pentru că depinde de numărul de puncte acumulate. Vor fi pensii cu creșteri semnificative, am explicat că aceste diferențe se vor vedea în indemnizația minimă socială, care din ianuarie va fi  2.081 de lei”

Adică 150 de lei în plus.

„Peste un milion 200 de mii români primesc indemnizație socială. Diferențele în sensul bun de eliminare a inechităților, pe care noua lege a pensiilor le aduce… dacă vorbim de un român care a muncit 35 ani stagiu complet pe salairu minim pe economie, azi în indemnizatie minimă – după recalculare va avea o crestere de peste 80% a pensiei datorită punctelor de stabilitate ajungând să aibă o pensie de peste 1.900 lei.

Este important ca toți românii sa stie că legea vine cu o modificare importanta si benefica fiecarui roman. Majorarea pensiilor cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pe economie se va face în fiecare an în luna ianuarie. E o noutate pe care noua lege a pensiilor o aduce. În vechile legi era un mecanism de majorare, dar nu era precizarea ca indexarea trebuie făcuta în mod obligatoriu în ianuarie”.

Tocmai din aceasta cauză au fost ani în care pensiile nici nu au fost indexate cu rata inflației.

„În perioada 2009-2013 pensiile au înghetat si nu au beneficiat de majorare. Sau ani în care s-a făcut această majorare în septembrie. Prevederea pe care am introdus-o in lege e o prevedere care va aduce rigoare în ceea ce priveste aplicarea legii pensiilor. Predictibilitate pentru fiecare român. Vor ști că începand cu această lege, în ianuarie vor beneficia de acest mecanism de majorare a pensiilor cu inflatia, plus jumătate de crestere reală”.

Pensionarii ar putea să mai beneficieze de alte creșteri? Sau doar ianuarie?

„Mecanismul e clar: creștere în ianuarie”.

Și o altă majorare ar putea să mai primească oamenii?

„De fiecare dată am explicat faptul că legea vine cu elemente de noutate. Unul îl reprezinta faptul că aduce echitate. Celalalt e o lege sustenabilă. Și e o lege care să poată fi aplicată fara a fi nevoie sa mai venim cu modificari ad hoc. Exista prevderi exprese. Legea va putea fi reanalizată, evaluată după o perioadă de cinci ani. Următorii 5 ani, asa cum prevede PNRR, unde România si-a luat angajamentul ca va veni cu o noua lege a sistemului public de pensii timp de cinci ani prevederile trebuie aplicate. După evaluăm si daca sunt chestiuni pe care Guvernul consideră că trebuie să le îmbunatateasca, sigur ca vor fi facute aceste modificări”, a afirmat Simona Bucura Oprescu.

Care a fost momentul care v-a marcat cel mai mult de când conduceți Ministerul?

„Când am coborat în mină la vulcan. Și momentul când le-am simtit sufletul, ce inseamnă munca în subteran. Un moment care mi-a arătat mai mult ca orice altceva ce înseamna munca sub pământ în conditii grele a unor oameni care 6 ore, ce înseamna munca grea, în care extrag cărbunele prin forta bruta și ce înseamnă cu adevarat conditiile speciale de munca. Un moment unic pentru mine”.

„Fiindcă azi e 1 ianurie 2024, doresc să le transmit românilor că îmi doresc ca 2024 să le fie bun și să nu uite că munca stăruitoare învinge totul”

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
De ce să nu speli niciodată sticlele goale returnabile. Motivul pentru care aparatul ți le respinge, de fapt
Capital.ro
Anunț trist despre CORNEL DINU. Vestea, dată chiar de Cristi Borcea: E cea mai mare DURERE a mea
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute desertul e gata să fie savurat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii cu MAȘINI DIESEL. Verificarea se face la intervale regulate
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Alinare în necazuri și sprijin în deznădejde: Acatistul Sfântului Mina, puterea supremă a rugăciunii
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'