Ministrul Muncii anunţă probleme cu softul de care depinde majorarea pensiilor şi salariilor

Ministrul Muncii aruncă bomba! Violeta Alexandru susţine că în urma verificărilor a descoperit că sunt probleme grave cu softul care permite calculul pensiilor şi al salariilor. Astfel e pusă în pericol majorarea milioanelor de pensii şi salarii de anul următor.

07 nov. 2019, 11:38
Ministrul Muncii anunţă probleme cu softul de care depinde majorarea pensiilor şi salariilor

„Sunt ingrijorata de faptul ca softurile care gestioneaza sistemele pensii si salarii, pe baza careia iei decizii, are nenumarate probleme. La AJOFM exista doua aplicatii pentru care s-au platit milioane euro in ultimii ani. A doua aplicatie e mult mai slaba decat prima si nu ofera toate info pentru o privire corecta. La casa de pensii, informatiile sunt precare. Modul de lucru s-a oprit la 1960, profund incompatibil cu vremurile moderne”, a declarat ministrul Muncii.

ensiile şi salariile nu vor fi tăiate, a precizat, ieri, Violeta Alexandru la preluarea mandatului de ministru al Muncii.

Violeta Alexandru a declarat: „În primul rând aş vrea să mă asigur că oamenii primesc cele mai corecte mesaje şi am să mă îngrijesc ca în echipa ministerului, oamenii să comunice informaţiile exacte, pentru ca pensionarii şi salariaţii să ştie din sursă sigură că nu se taie pensiile şi salariile şi că muncim pentru a putea avea un trai civilizat în România. În al doilea rând, voi fi foarte atentă la organizarea ministerului. Sunt hotărâtă ca, în foarte scurt timp, pe baza resurselor şi a expertizei pe care o am, dar şi prin sprijin extern să ajung la un mod de organizare în sistem în care să se pună mai puţin accent pe şefi şi mai mult pe oamenii de la ghişee, cei care se ocupă efectiv de relaţia cu beneficiarii sistemului de asistenţă socială. Aceşti oameni mă interesează să fie bine pregătiţi şi să fie la dispoziţia pensionarilor şi salariaţilor, respectiv persoanelor cu dizabilităţi. Acest lucru va însemna o reducere a structurii ministerului, o supleţe, un accent pe cei din relaţia cu oamenii şi mai puţin pe cei care au funcţii de conducere”.

Ministrul Muncii a mai spus că guvernul Dăncilă a lăsat un deficit îngrijorător la bugetul de pensii. Din această cauză, noul ministru a dispus verificări minuţioase pentru a vedea care este situaţia reală.

Violeta Alexandru a precizat: „După un deficit îngrijorător în bugetul de pensii pe care PSD ni-l lasă, cer oamenilor să aibă încredere că vom face cele mai serioase verificări. Merg acum în minister pentru a începe ziua cu o evaluare şi pentru a solicita celor care conduc ministerul, atât eu cât şi colegul meu de la Finanţe, toate datele necesare ca să vedem care este situaţia reală. Este foarte greu de făcut o evaluare de pe trotuar înainte să intru în minister. Vă asigur că voi fi foarte transparentă cu tot ceea ce găsesc în minister pentru ca românii să ştie”.

Violeta Alexandru a menţionat că va avea o serie de discuţii, în perioada următoare, cu partenerii sociali pentru a găsi cea mai bună soluţie de calcul a salariului minim. Ministrul Muncii a spus:

„Voi deschide o serie de discuţii cu partenerii sociali pentru a găsi în cel mai scurt timp o soluţie obiectivă cu privire stabilirea unui mod de calcul corect şi obiectiv al salariului minim. Sunt omul care apreciază efortul celor care dezvoltă businessuri în România, care au o afacere, care au nevoie să aibă o predictibilitate. Decizia o voi lua după această serie de discuţii cu partenerii sociali pentru că dânşii sunt cei care, de fapt, pun în practică ceea ce noi decidem în ministere”.

Amintim că în urmă cu două zile, înainte ca guvernul Orban să primească votul de învestitură din partea noii majorităţi parlamentare, cabinetul Dăncilă a discutat în primă lectură un proiect de hotărâre prin care valoarea salariului minim să crească de la 1 ianuarie 2020 la 2262 lei, iar salariul minim pentru persoanele calificate şi pentru cele cu studii superioare să fie 2620 lei. Proiectul respectiv a fost discutat în prealabil, cu partenerii social, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit, care a avut loc săptămâna trecută.