EXCLUSIV Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, reacționează în cazul pacienților morți de la Spitalul Pantelimon: „Răspunderea este a medicilor”

Alexandru Rafila a reacționat după demararea anchetei la Spitalul Pantelimon din București, unde s-a făcut un denunț cu privire la moartea suspectă a nu mai puțin de 20 de pacienți ce ar fi primit un tratament greșit.

11 apr. 2024, 22:09
EXCLUSIV Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, reacționează în cazul pacienților morți de la Spitalul Pantelimon: „Răspunderea este a medicilor”
Ministrul Sănătății, Alexandur Rafila, reacționează în cazul pacienților morți de la Spitalul Pnatelimon: „Răspunderea este a medicilor”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cazul șocant întâmplat în Capitală, mai exact la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon”.

Citește și: Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de morţi suspecte la secția ATI. Rafila: „Am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări”

Alexandru Rafila reacționează în cazul pacienților morți de la Spitalul Pantelimon

După ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primit o sesizare anonimă cu privire la un val de morţi suspecte la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), ministrul Sănătății a reacționat.

„Nici mie nu îmi vine să cred și nu cred că e bine să punem această anatemă pe corpul medical, pe medicii din România. Deocamdată discutăm doar de o adresă pe care a primit-o conducerea spitalului de la asistenta șefă sau de la directorul de îngrijiri, care ar fi aflat de la o altă asistentă  de pe secția de ATI, nu știu numele acelei asistente, că s-a întâmplat acest lucru în interval ul 4-7 aprilie. Această sesizare a fost înregistrată la spital astăzi. De asemenea, s-a făcut un denunș pebal Parchetul de pe lângă Tribunalul București efectuează o anchetă, Corpul de Control al ministrului Sănătății ajunge mâine dimineață acolo, împreună cu un reprezentant, un profesor de la Colegiul Medicilor din București, pentru că noi discutăm aici despre o problemă de natură profesională și discutăm despre denunțul unui asistent medical care spune că, în mod voit, acești pacienți nu au fost tratați corect. Eu nu pot să fac niciun fel de apreciere. Nu am date concrete. Discutăm despre o afirmație, nimic mai mult.

Eu am cerut informații spitalului. Trebuie să înțelegem că într-o secție de ATI există un anumit rulaj de pacienți, există un procent mai mare de mortalitate pe secțiile de ATI decât pe alte secții iar în interval de 4 zile au decedat probabil 17 pacienți. Din ce știu eu, majoritatea pacienților aveau comorbidități și aveau peste 80 sau chiar peste 90 de ani. Și spitalul a organizat o comisie care să analizeze această situație.Trebuie să aflăm a cui aparține această culpă.  O să fie luate declarațiile tuturor de acolo, fie că sunt medici, asistenți medicali, care au lucrat acolo”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei intervenții telefonice la România TV.

Precizări despre caz a făcut ministrul sănătății și la începutul ședinței de Guvern de astăzi.

„Discutăm doar despre o sesizare, o situație care se întâmplă în realitate. În cursul zilei de azi a apărut în presă un articol despre o reclamație legată de o serie de morți suspecte la Spitalul Pantelimon, în secâția ATI, circa 20 de persoane. Ulterior am văzut și documentul înaintat de directorul de îngrjiri, care era în concediu de odihnă. O asistentă ar fi spus că medicii ar fi administrat un tratament incorect. Corpul de control va fi acolo mâine dimineață. Vorbim de o problemă de jurisdicție profesională. În spital managerul a dispus o anchetă internă. Dacă are legătură cu realitatea. Până acum nu putem să avem niciun fel de comentariu pentru că vorbim de o decizie medicală. Reponsabilitatea revine medicilor. Nu avem nici macar numele persoanei care a facut sesizarea, nu putemn decât să investigăm. Dacă au fost aduse și în fața organelor, e cu atât mai bine. Orice fel de concluzie referitoare la un tratament incorect va fi sesizată instituțiilor abilitate”, a fost reacția lui Rafila.

Ancheta a pornit în urma unei investigații publicate pe cetateanul.net, în care se vorbește despre mai mulți pacienți care ar fi murit în condiții suspecte, după ce le-ar fi fost redusă doza de noradrenalină în mod intenționat. Acest medicament e folosit, de regulă, pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente.

Citește și: Rafila cere mutarea serviciilor de urgență de la DSU la Ministerul Sănătății. ”E de mult timp această struțo-cămilă”