Ministrul Sănătăţii anunţ controversat despre campania de vaccinare: România a făcut comandă la 9 milioane de doze a unui vaccin neaprobat

Vlad Voiculescu a venit cu noi detalii despre modul în care se desfăşoară campania de vaccinare antiCOVID. Ministrul Sănătăii susţine că, pe teritoriul României, există 530.000 de persoane vaccinate.

27 ian. 2021, 15:42
Ministrul Sănătăţii anunţ controversat despre campania de vaccinare: România a făcut comandă la 9 milioane de doze a unui vaccin neaprobat

Ministrul Sănătăţii anunţ controversat despre campania de vaccinare. Totodată, guvernantul USR-PLUS a venit cu un anunţ controversat. Acesta susţine că Ministerul Sănătăţii (MS) a încheiat un contract cu CureVAC pentru achiziţionarea a 9 milioane de doze.

Ministrul Sănătăţii anunţ controversat despre campania de vaccinare: Ce spune Vlad Voiculescu

Până în prezent, acest vaccin nu a fost aprobat în Uniunea Europeană, însă ministrul atrage atenţia că existăo înţelegere clară cu privire la această tranzacţie.

„Campania de vaccinare are azi la ora 12, 530.000 de persoane vaccinate. Lucrurile stau aproape în regulă, regula pe care MS a propus-o e de 75% şi 25%-aceştia trebuie să fie alte persoane decât cele cu risc ridicat. Aşa putem să garantăm sfârşitul pandemiei cât mai rapid şi asta înseamnă să protejăm persoanele la risc.

Cifrele nu arată rău, suntem în top 10 la vaccinări la mia de locuitori în UE. În acest moment, Comitetul duce lucrurile în mod rezonabil mai departe. Ce trebuie să facem mai departe e să transparetizăm procesul. Ştim că problema e accesul la vaccin. În acest moment, avem mai puţine doze de vaccin decât se ştia iniţial. Autorităţile nu trebuie să rămâne pasive şi aici vorbesc de inechităţi. Se vor face echipe mixte de control de la DSP, să vedem cum stau lucrurile de fapt.

Cererea e mai mare decât oferta producătorilor. O veste bună e că premierul României şi-a arătat disponibilitatea de a procura toate vaccinurilor posibile. MS a semnat zilele trecute încă o comandă de 9 milioane de vaccinuri de la CureVac, unul dintre produsele care nu au fost aprobate, dar există încă o înţelegere clară, dacă vaccinul va fi aprobat va ajunge în cantităţi rezonabile şi în România.

Trebuie să insistăm mult asupra unei digitalizări.  Există 30% dintre oameni care sunt în Registrul Naţional de vaccinare şi nu sunt în platforma de vaccinare. Mai mult decât atât, am văzut în presă, că orice e legată de această problemă trebuie să fie transparent. Avem mai multe centre cu circuit închis, decât cele cu circuit deschis. Lucrurl acesta ne îngrijorează, nu avem o hotărâre de Guvern care să fi aprobat aşa. „, a spus Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Nici la Cluj nu mai sunt locuri pentru vaccinare. Vlad Voiculescu: „Nu mai sunt locuri, lucru îmbucurător”