Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră despre creșterea numărului de infectări cu noua tulpină COVID! ”Introducerea restricțiilor e speculație. Masca este o recomandare”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi liniștește pe români și spune că nu sunt luate în calcul introducerea restricțiilor în urma noului val de îmbolnăviri cu COVID-19.

03 oct. 2023, 15:05
Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră despre creșterea numărului de infectări cu noua tulpină COVID! ”Introducerea restricțiilor e speculație. Masca este o recomandare”
Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră despre creșterea numărului de infectări cu noua tulpină COVID!

Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră despre creșterea numărului de infectări cu noua tulpină COVID. Mai mult, Alexandru Rafila a subliniat că introducerea restricțiilor în România este doar o speculație și că purtarea măștii este doar o recomandare.

Citește și Când începe campania de vaccinare antigripală! Anunț de ultimă oră din partea Ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, anunț de ultimă oră despre creșterea numărului de infectări cu noua tulpină COVID

”Cred că acum am ajuns în faza în care numărul de cazuri a început să scadă. (…) Numărul de cazuri înregistrate săptămâna trecută față de situația de acum două săptămâni este mai mic cu 12%.

În săptămâna 18-24 septembrie am avut 14.800 de cazuri, în această săptămână care tocmai s-a încheiat am avut 13.100. (…) E clar că am intrat pe trendul descrescător”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3 CNN.

Cu toate acestea, ministrul a precizat că încă se înregistrează destul de multe cazuri comparativ cu acum câteva luni.

”Nu sunt probleme din punct de vedere al asigurării asistenței medicale”, a mai spus Alexandru Rafila.

Totodată, șeful de la Sănătate spune că autoritățile nu vor reintroduce restricțiile din perioada pandemiei.

”Este o speculație. Nu am discutat niciodată despre restricții. Indicația de utilizare a măștii a fost pentru persoanele care au viroze respiratorii, nu neapărat Covid – când se deplasează în comunitate e un semn de bun simț să protejezi pe ceilalți, să nu le dai viroza pe care o ai tu. Era pur și simplu o recomandare.

Toate aceste speculații legate de restricții mi se par nu numai exagerate, dar și periculoase, pentru că nu fac altceva decât să creeze tensiune în societate. Lumea nu trebuie să fie panicată legat de restricții”, a conchis ministrul Rafila.

Numărul infectărilor cu noua variantă a coronavirusului a explodat, în ultimele două săptămâni, în România. Potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul Sănătății, țara noastră se află pe locul al doilea în Europa și al treilea în lume ca număr de cazuri de COVID-19.

Într-o singură săptămână România a înregistrat 15.000 de cazuri noi, în creștere, față de 11.000 de cazuri apărute în urmă cu o săptămână.

Datele raportate de portalul COVID Worldometers arată că România ocupă în aceste momente locul doi în Europa, devansând Rusia care ocupă locul trei în topul coronavirus Europa, cu putin peste 14.400 de cazuri noi într-o singură săptămână.

În ultima săptămână, numărul de decese cauzate de COVID raportate în Italia a fost de 59, urmată de România cu 29 și de Rusia cu 27.

De asemenea, în ultima săptămână, în țara noastră, doar 130 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19, dintre care 14 s-au vaccinat cu prima doză de vaccin, arată datele publicate de INSP.

Ministerul Sănătății este în alertă pentru că în prezent, România este pe locul trei în lume după creșterea cazurilor de COVID-19. Pe primul loc sunt SUA, cu 53.804 de noi cazuri de infectare și cu 275 de decese, într-o singură săptămână, conform datelor Worldometers.

Ultimul buletin COVID emis de Ministerul Sănătății arată că în perioada 18-24 septembrie infectările au explodat.

Astfel, au fost înregistrate 14.861 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID – 19). 5.064 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

O analiză realizată de INSP arată că majoritatea cazurilor sunt datorate variantei Omicron.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.455.207 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența coronavirus înregistrată la 14 zile este de 0.95.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că cele mai multe cazuri de pacienți cu COVID-19 spitalizați se află în București-Ilfov – 210 , Iași – 60, Dolj – 58,  Suceava – 57, Galați – 55.

De la începutul pandemiei si până în prezent, 68.341 de români diagnosticați cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.

Citește și Aproape 15.000 de cazuri COVID-19 în România în ultima săptămână. Jurma: Este o creștere de 32,4%. Vârful va depăși 30.000 de cazuri noi la mijlocul lui octombrie