Ministrul Sănătății, de acord cu acuzațiile lui Vlad Voiculescu: Există diferențe la raportarea deceselor COVID

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăila, a confirmat acuzațiile lui Vlad Voiculecu privind diferențele legate raportarea deceselor COVID.

05 mai 2021, 22:47
Ministrul Sănătății, de acord cu acuzațiile lui Vlad Voiculescu: Există diferențe la raportarea deceselor COVID

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăila, a confirmat acuzațiile lui Vlad Voiculecu privind diferențele în ceea ce privește raportarea deceselor COVID.

„Diferențele sunt, însă, un pic mai mari”, spune ministrul Sănătății. Mihăilă anunță și că începe, săptămâna viitoare, testarea în farmacii.

Ioana Mihăilă a spus, miercuri seara, la TVR 1, întrebată despre scandalul declanșat de Vlad Voiculescu, că trebuie făcută diferența între raportările rezultatelor la teste, pentru care Ministerul Sănătății a dezvoltat deja o platformă care facilitează raportarea testelor.

„Platforma va fi utilizată cât de curând și de către farmaciști, pentru că suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste pentru a putea crește capacitatea de testare. Săptămâna aceasta ar trebui să publicăm ordinul, iar cred că de săptămâna viitoare, dacă reușim să livrăm în timp util și testele spre farmaciile care și-au dovedit interesul pentru a participa la această activitate de testare, să începem să demarăm și testarea”, spune ministrul Sănătății.

În ceea ce privește raportul preliminar al comisiei care verifică raportarea morților de COVID, Mihăilă spune că a scos la iveală diferențe, dar nu vrea să spună cifre pentru că diferențele sunt în continuare analizate: „sunt luate cazurile individuale așa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferență este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecția cu COVID-19 și aștept raportul în data de 7 mai”.

Întrebată ce ar fi putut duce la aceste diferențe, Mihăilă a răspuns: „singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în Corona-forms, unde la rubrica de decese nu a fost completat, ci a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri și a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie. Diferențele sunt, însă, un pic mai mari, motiv pentru care trebuie să venim cu niște analize suplimentare”.