Ministrul Sănătăţii explică ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID. HARTA centrelor de evaluare

Ministrul Sănătăţii a explicat circuitul pacientului în centrele de evaluare COVID. Alexandru Rafila spune că sunt peste 230 de astfel de centre la nivel naţional.

21 ian. 2022, 09:03
Ministrul Sănătăţii explică ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID. HARTA centrelor de evaluare

Ministrul Sănătăţii a explicat paşii pe care trebuie să-i facă un pacient care are simptome de COVID. Alexandru Rafila a declarat că există peste 230 de centre de evaluare care pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătății, acolo unde există o hartă interactivă.

Ministrul Sănătăţii explică ce trebuie să facă un pacient care are simptome de COVID

Alexandru Rafila a explicat care este circuitul pacientului în centrele de evaluare.

„Sunt în toate județele țării. Sunt peste 230 de astfel de centre. Până azi s-au semnat contracte cu 173 dintre cele 230 – contracte între casele județene și aceste centre – pentru pachetul de servicii pe care pot să-l ofere. Există o hartă interactivă deja pe site-ul Ministerului Sănătății unde fiecare poate să vadă care sunt centrele operaționale din județul în care locuiește. Ea va fi completată pe măsură ce aceste centre semnează contractele și cred că mâine, cel târziu luni, toate vor semna contractele.

Centrele acestea sunt o parte a unei gândiri care să prevină supra-aglomerarea spitalelor și care să aducă mult mai aproape de cetățeni servciile medicale de care au nevoie”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Europa FM.

Citeşte şi Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster

Potrivit ministrului, unele dintre centre sunt la spitale, însă sunt separate de structura de Primiri Urgențe.

„Orice persoană care are o viroză respiratorie – poate că nu este COVID, poate-i gripă, poate-i un rinovirus, deci orice viroză – se duce la medicul de familie, medicul de familie îl evaluează sau îl și testează pentru că avem deja 3500 de medici de familie care fac lucrul acesta sau îl trimit la un coleg medic de familie din apropiere unde face testul […]. Este testat, este consultat și dacă are factori de risc – cel puțini 2 factori risc – dacă medicul constată în urma consultului că ar putea să fie vorba de o formă medie, în urma examenului clinic, îl îndrumă la unul dintre aceste centre.

La aceste centre nu pot merge decât cei care au fost diagnosticați pozitiv. Deci nu te testezi acolo. La centrul de evaluare ești preluat, ți se face în funcție de centru – fie radiografie, fie Computer Tomograf, un set de analize și în urma consultului și acestor investigații, primești tratament antiviral gratuit, apoi mergi la domiciliu și te izolezi, medicul de familie face monitorizare acestui pacient.

Dacă la centrul de evaluare se constată că forma de boală necesită asistență medicală spitalicească, este internat pacientul în spital. Asta nu exclude în niciun fel pacienții care au o formă de boală manifestă, care au deficiență de oxigen care se pot duce direct la unitatea de Primiri Urgențe, fie că sunt testați, fie că nu. Și sunt testați la unitatea de Primiri Urgențe”, a explicat Alexandru Rafila.

Citeşte şi Octavian Jurma: „Marţi e posibil să depăşim 30.000 de cazuri pe zi”

Ministerul Sănătăţii anunţă vineri că 136 de centre de evaluare COVID-19 sunt operaţionale.

De asemenea, Ministerul prezintă şi harta interactivă a centrelor de evaluare.

Ministerul Sănătăţii a anunţat în urmă cu o săptămână că serviciile acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate, ele fiind gratuite pentru pacienţi, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Pacienţii se pot prezenta fără trimitere, pe baza unui test – rapid sau PCR – care să fie pozitiv.

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală a declarat joi pentru News.ro că mulţi pacienţi vin la unitatea sanitară pentru a se testa pentru COVID-19, după ce Ministerul Sănătăţii a anunţat înfiinţarea centrelor de evaluare. Spitalul nu este destinat testării, atrage atenţia medicul, aşa cum nu sunt nici centrele de evaluare destinate celor cu forme uşoare şi medii de COVID-19. În aceste centre de evaluare ajung pacienţi deja confirmaţi oficial pozitiv printr-un test antigen sau PCR. Asta înseamnă că, odată ce pacientul şi-a făcut acasă un test rapid iar acesta a ieşit pozitiv, trebuie să repete testul fie la medicul de familie, fie la un laborator acreditat, astfel încât rezultatul testului să poată fi introdus în aplicaţia coronaforms şi să fie înregistrat astfel oficial. Dr. Florescu a explicat şi cine sunt cei care nu au indicaţie pentru a primi tratament antiviral în aceste centre de evaluare. Este vorba despre cei cu vârsta sub 18 ani, femeile însărcinate, mamele care alăptează, pacienţii cu insuficienţă severă renală şi hepatică, dar şi cei care iau anumite tratamente care pot interacţiona cu aceste antivirale.