Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: „Cred că în luna august am putea renunţa la mască în spaţiile deschise”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a vorbit duminică că se poate sta fără mască în spaţii închise, dacă toate persoanele din încăpere sunt vaccinate, şi s-a referit şi la posibilul sfârşit al pandemiei.

09 mai 2021, 11:14
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă: „Cred că în luna august am putea renunţa la mască în spaţiile deschise”

„Vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet şi cred că încet putem introduce niciun motiv de relaxare”, a spus ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, la Prima TV. Întrebată când întrevede finalul pandemiei, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Aş vrea să vă dau o dată exacta, dar depinde de virus, de noi, de autoritati, de o serie de lucruri. Cred că putem vorbi de un final atunci cănd suficientă populaţie va fi vaccinată”.

Citeşte şi Ioana Mihăilă: „Nu aş discuta încă despre obligativitatea vaccinării profesorilor”

Ministrul a menţionat că deocamdată nu a fost stabilit dacă renunţarea la mască în spaţiile închise unde toate persoanele sunt vaccinate va fi inclusă în primul val al relaxărilor din 1 iunie.

Ioana Mihăilă a mai afirmat că vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet şi să nu mai fie această presiune pe paturile de spital. “Vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet, că nu mai avem această mare presiune pe paturile de spital, pe paturile de Terapie Intensivă. Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a spus Ioana Mihăilă, în emisiunea Insider Politic, realizată de Sebastian Zeichmann.

Cred că înainte de luna septembrie am putea renunţa la mască în spaţiile deschise. Da, în scenariul optimist, am putea ca în luna august să ne plimbăm pe stradă fără mască„, a mai spus ea.

„Vom vedea eventual dacă vom corela şi cu numărul şi procentul de persoane vaccinate din localitatea respectivă şi cred că ar fi un bun stimulent să facem aşa, ca să se simtă şi autorităţile locale, dar şi cetăţenii care locuiesc într-o anumită localitate, motivaţi să se vaccineze, dar cred că renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate poate să vină chiar înainte de toamnă, cu condiţia ca un mare procent al populaţiei dintr-o anumită zonă să fie vaccinat. Nu aş vrea să dau date exacte pentru că depinde de mai mulţi factori care nu sunt numai în controlul autorităţilor”, a mai afirmat ministrul.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă: „Aşteptăm cu nerăbdare aprobarea vaccinului la nivelul UE şi pentru persoanele sub 16 ani”

Ministrul Sănătăţii a mai fost întrebat cum s-ar putea desfăşura nunţile şi botezurile în acest an. “Cred că trebuie să gândim noi, autorităţile, aceste restricţii, aşa încât ele să poată fi acceptabile pentru populaţie. Pentru că degeaba impunem nişte restricţii foarte mari, foarte severe, dacă ele nu sunt respectate. Cred că scopul nostru este să stimulăm populaţia să se vaccineze şi atunci să începem să relaxăm condiţionat de existenţa sau nu a vaccinării în grupul care doreşte să participe la un anumit eveniment”, a răspuns Ioana Mihăilă.


loading...
Partenerii noștri