Ministrul Sănătăţii: Luni voi semna ordinul prin care va fi deblocată achiziţa medicamentelor oncologice pentru copii

Ordinul care va permite achiziţia pe nevoi speciale a medicamentelor oncologice pentru copii va fi semnat luni, a declarat, vineri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

10 mart. 2017, 16:52
Ministrul Sănătăţii: Luni voi semna ordinul prin care va fi deblocată achiziţa medicamentelor oncologice pentru copii

„Legat de medicamentele oncologice pentru copii, sunt intersat, cunosc situaţia, sunt motivat să le aduc. Sunt interesat să aduc toate medicamentele pe piaţă.  (…) Am cinci preţuri pentru cinci medicamente în avizare juridică, acestea pot fi semnate în cursul zilei de azi (vineri – n.r.), nouă preţuri la care nu pot să umblu din cauza faptului că în decembrie fostul ministru a modificat ordinul pentru nevoi speciale, iar stabilirea preţului se face prin raportare la cel mai mic preţ din cele 12 ţări de referinţă. Ştim foarte bine că dacă eu găsesc medicamentele într-una din cele 12 ţări care nu plătesc clowback, nu le pot lua pentru că nu pot plăti un preţ mai mare”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii.

El a spus că luni va fi încheiată procedura privind noul ordin pentru achiziţii pe nevoi speciale.

„Procedura de schimbare a acestui ordin şi ultima întâlnire cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) vor avea loc luni dimineaţa. Dorim să avem un act absolut valabil, fără probleme şi care să nu mai şchioapete. (…) Consider că este o procedură de urgenţă, iar prin rectificarea acestui ordin vom reuşi să aducem medicamentele de care copiii au nevoie”, a mai spus Bodog, conform News.ro.

Legat de medicamentul Cosmegen, un citostatic folosit în oncopediatrie, care nu mai este adus în ţară de câţiva ani, ministrul a susţinut că este în stocul Unifarm, dar preţul nu a fost stabilit din cauza acestui ordin.

Referindu-se la vaccinuri, ministrul a spus că sunt în curs de distribuire 153.800 de doze de vaccin tetravalent, iar pentru achiziţia vaccinului hexavalent a fost semnat contractul, la sfârşitul lunii martie urmând să ajungă în ţară. Ministrul a mai spus că va fi începută procedura pentru a achiziţiona şi vaccinul pneumococic, care este în schema de vaccinare, dar până acum nu a fost asigurat ca finnaţare, el susţinând că în acest an există finanţare pentru achiziţionarea acestui vaccin.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a susţinut, încă de la preluarea mandatului, că atunci când a vrut să aducă medicamente pe nevoi speciale s-a „lovit ” de un ordin al fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, care a schimbat procedura prin care pot fi aduse în ţară aceste produse.