Ministrul Sănătăţii: Sub 5% din teste au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat miercuri că din totalul de 3.526 de probe recoltate din spitale, sub 5% au ieşit neconforme, în ceea ce priveşte eficacitatea dezinfectanţilor folosiţi.

04 mai 2016, 12:06
Ministrul Sănătăţii: Sub 5% din teste au fost neconforme în ceea ce priveşte dezinfectanţii

Patriciu Achimaş-Cadariu a precizat că în acest moment, pacienţii din spitale sunt în siguranţă.

„Sunt 3.526 de probe recoltate, dintre acestea un număr de sub cinci procente au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoarele Direcţiiilor de Sănătate Publică şi în laboratoare private cu care unităţile sunt în contract”, a precizat Achimaş-Cadariu, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătăţii a explicat în ce au constat testele de sanitaţie.

„Practic, se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie şi dezinfecţie se realizează, în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

Ministrul a susţinut că, în peste 95 la sută dintre situaţii, testele au fost conforme.

„Sigur că ne punem problema acolo unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile administrative, conform legii, de la caz la caz, până la suspendarea utilizării acestor substanţe, până la clarificarea situaţiei”, a adăugat ministrul.

El a mai spus că toate rezultatele verificărilor făcute vor fi puse la dispoziţia organelor de anchetă.

„Specialiştii ministerului colaborează îndeaproape cu parchetul, pun la dispoziţia procurorului de caz orice informaţie solicitată, iar Ministerul Sănătăţii afirmă public disponibilitatea de a contribui la aflarea adevărului în acest caz şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, a precizat Achimaş-Cadariu.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare.

Parchetul ICCJ începe URMĂRIREA PENALĂ în cazul dezinfectanţilor produşi de Hexi Pharma

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. Analize făcute în laboratorul de stat ICECHIM au arătat că dezinfectanţii livraţi de Hexi Pharma au o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea din reţetă.

În urma acestor relatări, Parchetul General a început o anchetă, iar ministrul Sănătăţii a dispus un control la spitale. Sâmbătă, jurnalistul Cătălin Tolontan a scris că verificările cerute de ministrul Sănătăţii „sunt gândite de acelaşi om a cărui asociaţie a primit sponsorizări de la producătorul de dezinfectanţi destinaţi spitalelor”.

În replică, Ministerul Sănătăţii a transmis că acţiunile de control pentru biocidele produse de Hexi Pharma se fac în colaborare cu Parchetul General, sunt urmărite în teren de reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică, iar la nivel central de către ministrul Sănătăţii, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii şi Inspecţia Sanitară de Stat.

Marţi, jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris că Hexi Pharma cumpăra materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă, printr-o firmă offshore înfiinţată de Dan Condrea în 2008. Condrea cumpăra substanţe la 11 euro kilogramul şi le revindea către Hexi Pharma la 73 de euro kilogramul, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.

Cum s-a îmbogăţit şeful Hexi Pharma prin DILUAREA dezinfectantelor folosite în spitale

Iniţiativa România a relatat că Hexi Pharma, firma acuzată că livrează spitalelor dezinfectanţi cu o concentraţie de 10 ori mai mică decât cea înscrisă pe etichetă, a avut, în 2015, 20 de contracte cu Spitalul de Arşi, contrazicând astfel afirmaţiile patronului Hexi Pharma, care a negat existenţa unor asemenea contracte anul trecut.

Hexi Pharma a anunţat în 28 aprilie că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii”, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.