Ministrul Sănătăţii: Vineri vor ajunge în ţară 3.850 de doze de imunoglobulină

Publicat: Joi, 29 Martie 2018 20:44 // Actualizat: Joi, 29 Martie 2018 20:44 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, joi seară, că a fost suplimentată cantitatea de doze de imunoglobulină care vor ajunge în ţară vineri, fiind vorba despre 3.850 de flacoane livrate de Austria după declanşarea Mecanismului European de protecţie civilă.

Foto: ziarmm.ro

"Acum am primit o altă informaţie - s-a suplimentat cantitatea (de imunoglobulină – n.r.) care vine mâine. Sunt 3.850 (de doze -n.r.)", a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.

Întrebată care este cantitatea de imunoglobulină necesară pe lună, ministrul Sorina Pintea a spus că este nevoie de aproximativ 5.000 de doze.

Ea a precizat că mai sunt stabilite termene de livrare de imunoglobulină în luna aprilie, când vor intra alte trei tranşe de câte 600, 800 şi 1.000 de flacoane.

De asemenea, întrebată dacă a fost hazardată declaraţia premierului Viorica Dăncilă potrivit căreia s-a rezolvat problema imunoglobulinei, Sorina Pintea a răspuns: "S-a rezolvat problema atunci, în sensul că am declanşat mecanismul, am promovat memorandumul şi Hotărârea de Guvern, au fost paşi foarte importanţi şi sunt convinsă că asociaţile de pacienţi apreciază acest lucru".

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că primele 1.000 de doze de imunglobulină au ajuns în România miercuri de la Crucea Roşie din Austria, fiind livrate către SC Unifarm, şi, potrivit calendarului de livrări transmis de Austria, va fi livrată toată cantitatea de imunoglublină – de 16.000 de doze –, până la jumătatea junii mai.

De asemenea, sunt în curs de derulare procedurile de achiziţie de imunoglobulină din SUA, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care prevede acordarea unui ajutor de stat către SC Unifarm SA pentru aprovizionarea cu imunoglobulină, în următorul an. Suma prevăzută este de 44,27 milioane de lei, fondurile fiind alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

România a solicitat sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene prin intermediul Mecanismului European de protecţie civilă stabilit în baza Deciziei 1313/2013 a Parlamentului şi Consiliului European pentru furnizarea oricărei cantităţi disponibile de imunoglobulină umană.

Citeşte şi Pintea: Agenţia Naţională de Transplant nu mai funcţionează. În România, de la începutul anului, au fost făcute 7 proceduri

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
imunoglobulina ministrul Sănătăţii Sorina Pintea
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7480
RON
20 Feb
noapte 2 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H