Ministrul Sănătăţii: ”Vor fi deschise școlile dacă trendul rămâne cel de azi”. Ce se întâmplă dacă un copil e pozitiv

Vlad Voiculescu este încă precaut în ceea ce priveşte redeschiderea şcolilor din 8 februarie, aşa cu a anunţat joi preşedintele Klaus Iohannis.

15 ian. 2021, 18:30
Ministrul Sănătăţii: ”Vor fi deschise școlile dacă trendul rămâne cel de azi”. Ce se întâmplă dacă un copil e pozitiv

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă o creştere a numărului de cazuri grave de COVID-19 înainte de 8 februarie ar putea duce la revocarea deciziei de reluare a cursurilor cu elevii în bănci în funcţie de rata de infectare şi localităţi. El spune că un număr de 1.500 de pacienţi care să aibă nevoie de terapie intensivă „e deja mult”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile vor fi redeschise începând cu data de 8 februarie în localitățile în care rata de incidență este sub 6 la mie, în anumite condiții, conform celor 3 scenarii tip semafor.

Vlad Voiculescu a anunțat că pentru redeschiderea școlilor se vor lua mai multe măsuri, printre care și vaccinarea angajaților din sistemul de învățământ.

”Vor fi deschise școlile dacă trendul rămâne cel de azi sau se îmbunătățește. E o promisiune, nu o garanție. Vom lua măsuri de precauție:

– vaccinarea personalului din învățământ

– testarea tuturor persoanelor simptomatice și care sunt contacți ai celor identificați pozitiv cu COVID-19

– dacă un copil dintr-o clasă e pozitiv, toți copiii din clasă vor fi testați”, a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: Vom folosi teste antigen, rapide, în școli din februarie

„Decizia este condiţionată de cifrele pe care le vedem în fiecare zi şi de evoluţia lor. Există riscuri legate de deschiderea şcolilor şi, în general, de orice măsură, de relaxare, e luată. (…) Credem că acesta este un risc care merită asumat în condiţiile actuale sau în condiţiile în care va scădea sau va creşte foarte puţin”, a declarat Vlad Voiculescu şi joi seară, la TVR.

El a precizat că se va ţine cont de rezultatele testelor, de cazurile din Terapie Intensivă şi de decesele înregistrate în următoarea perioadă.

„Vom măsura ca şi până acum cele câteva lucruri care contează. (…) Astăzi avem o mie şi un pic de cazuri în ATI. Dacă numărul ăsta va creşte semnificativ – adică 1.500 deja e mult – atunci vom lua în calcul revizuirea deciziei”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu a declarat că este „de acord cu faptul că testele sunt foarte puţine în acest moment şi asta nu are legătură cu capacitatea de testare”, el precizând că în România capacitatea de testare este cel puţin dublă.

Voiculescu a afirmat, de asemenea, că „impactul sărbătorilor a fost unul minim” în ceea ce priveşte răspândirea pandemiei în România.

„Aproape că nu am văzut un impact negativ deloc al sărbătorilor şi atunci avem motive să credem că lucrurile ar putea fi ţinute în frâu”, a mai declarat ministrul.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.